https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-hlavniho-mesta-den-bez-aut-ignoruje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení hlavního města Den bez aut ignoruje

20.9.2001 13:15 | PRAHA (EkoList)
Přestože má zítřejší "Den bez aut" (DBA) v ČR stále větší podporu, vedení hlavního města žádné akce nepořádá, dokonce se k této evropské aktivitě oficiálně ani nepřihlásilo. "Je to projev již tradiční pražské zpátečnickosti," řekl na dnešní konferenci občanského sdružení Děti Země senátor Jan Ruml (US).
 

Podle informací Dětí Země se ke svátku cyklistů, chodců a dopravy nahrazující automobily připojilo 320 osobností, z toho 10 poslanců parlamentu a 70 zastupitelů obcí, měst a krajů. "Je to skoro dvojnásobný nárůst oproti minulému roku," řekl Jiří Hrdina, vedoucí dopravního programu Dětí Země. Podle něj bude ve 12 městech zdarma jízdné v MHD a má proběhnout přes 200 akcí, mezi nimi cyklojízdy, besedy, semináře.

Také pražskou radnici požádali organizátoři DBA, aby se k akci připojila, avšak bez výsledku. "K žádosti o jízdné v MHD zdarma nám radní dodnes neodpověděli," tvrdí Hrdina a dodává, že podobně pasivně se zachoval i náměstek primátora pro dopravu Martin Hejl (ODS). Podle zastupitele Miroslava Prokeše (KSČM) sice dopravní výbor zastupitelstva odhlasoval, aby město DBA podpořilo, ale radní nakonec rozhodli, že Praha zůstane pasivní. "Rada pouze vzala na vědomí, že se něco takové děje. Náměstek Hejl to komentoval tím, že by MHD zdarma byla pro město příliš drahá, protože Praha není Kroměříž, kde za to zaplatí 15 000 Kč," říká Prokeš, podle kterého nelze mluvit o ztrátě, ale o investici do budoucna. "Nehledě na to, že lze udělat řadu opatření, která nebudou stát ani korunu," dodává Prokeš. Že není zrušení jízdného samo o sobě nemožné, dokazuje i letošní Nový rok, kdy byla MHD celý den zdarma.

EkoListu se bohužel dnes nepodařilo zastihnout nikoho z radních, ani primátora Jana Kasla. Ten se ale nedávno v tisku vyjádřil, že jízdné zdarma nemá smysl, protože většina Pražanů má síťovou jízdenku a pro turisty je 12 korun za jízdenku jako zadarmo.

Podle senátora Rumla je tento přístup rady k DBA "ukázkou zpátečnickosti", kterou prý zažil na vlastní kůži při prosazování bezpečnostních zpomalovacích prahů a opatření před pražskými školami. "Náměstek Hejl je hrobařem podobných občanských aktivit, které přispívají k zlidštění života v našem městě," prohlásil Ruml.

Mimo ekologických organizací podpořila DBA také 15 zdravých měst z Národní sítě zdravých měst ČR. České dráhy umístily na svých plochách letáky a transparenty připomínající DBA a na sobotu 22. 9. 2001 vyhlásily Den železnice. "V sobotu mohou občané mimo jiné ve vybraných železničních stanicích nahlédnout do tajů železniční kuchyně a využít až padesátiprocentní slevu jízdného po celé ČR," sdělil na konferenci Petr Šťáhlavský, vedoucí tiskového oddělení generálního ředitelství Českých drah.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist