https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-kromerizske-radnice-nesouhlasi-se-zavazenim-cihelny-vazany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení kroměřížské radnice nesouhlasí se zavážením cihelny Vážany

11.5.2018 01:00 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Vedení kroměřížské radnice nesouhlasí se záměrem společnosti Biotrend Morava, která chce zavážet areál bývalé cihelny v místní části Vážany jílovitým materiálem prestab. Proti plánu firmy včera na zasedání zastupitelstva vystoupila také dvacítka místních obyvatel. Obávají se, že materiál může být toxický a prašný. Jednatel společnosti Biotrend Morava Petr Stržínek to odmítl. Prestab je podle firmy atestovaným výrobkem vhodným pro rekultivaci těžebních jam.
 

Těžba ve vážanské cihelně skončila v roce 1996, podle představ firmy by měl být prostor po zavezení rekultivován na území se zelení, městským mobiliářem a přírodními biotopy. Společnost chce do těžební jámy navézt za čtyři roky 290.000 metrů krychlových materiálu. "Za sebe i za oba místostarosty můžu říct, že se nám tato varianta zavážení nelíbí," řekl místostarosta Jaroslav Němec (nez.).

Pozemky v areálu cihelny vlastní firma Ecodump podnikatele Igora Mesenského, který před několika lety plánoval lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2. Proti záměru se tehdy postavili obyvatelé Vážan i zastupitelstvo a postupně z něj sešlo. Území se nyní může zavážet pouze zeminou a stavební sutí. Firma Biotrend Morava proto už podle starosty zažádala báňský úřad o povolení zavážet území jiným typem látky. V případě souhlasu bude muset získat i další povolení. Podle vedoucí radničního odboru životního prostředí Boženy Ševčíkové však činnost nespadá mezi záměry posuzované v režimu zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí.

Lenka Krybusová, která bydlí jen několik set metrů od někdejší cihelny, označila možné zavážení areálu prestabem za hazard. "Je to taková ekologická katastrofa, o které se jen málokomu kdy snilo. Když to někdo naveze, tak už to nikdo neodveze," uvedla.

Na jednání zastupitelstva byl pozván i jednatel firmy Petr Stržínek, kvůli pracovnímu vytížení se však omluvil. Po telefonu řekl, že obavy z toxicity a prašnosti prestabu jsou liché. "Opravdu to není tak," řekl.

Opoziční zastupitel Richard Kreml (SZ) uvedl, že mu není úplně jasné, jak se chce firma Biotrend vypořádat s vodou, která se v dobývacím prostoru nachází. "Myslím si, že v tomto okamžiku je třeba zachovat status quo, nenavážet tam nic a držet cesty, abychom zavážení investorovi neumožnili," řekl. Přístupové komunikace kolem výzkumného ústavu, kudy chce firma prostřednictvím 15 kamionů denně materiál navážet, patří městu.

Prestab vyrábí přerovská Precheza patřící do holdingu Agrofert. Podle výrobce jde o průmyslový sádrovec s obsahem sloučenin železa, který vzniká z výroby titanové běloby. Výrobek má atest, je definovaný jako stavebně technologický materiál pro technickou rekultivaci výsypek, povrchových dolů, zbytkových jam po těžbě užitkových nerostů, odkališť nebo skládek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist