https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-ostravske-zoo-prijalo-radu-opatreni-na-podporu-vyskytu-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení ostravské zoo přijalo řadu opatření na podporu výskytu hmyzu

27.8.2023 01:39 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Kabir Bakie / Wikimedia Commons
Vedení Zoologické zahrady Ostrava přijalo řadu opatření, které mají za cíl podpořit výskyt hmyzu. Toho celosvětově ubývá vinou především intenzivního zemědělství a znečištění prostředí zejména syntetickými pesticidy a hnojivy. Právě umělá hnojiva při obhospodařování 100 hektarového areálu zahrady zaměstnanci přestali úplně používat, řekla ČTK její mluvčí Šárka Nováková.
 

"Příslušníci starší generace pamatují doby, kdy v přírodě při každé procházce pozorovali desítky motýlů, potkávali řadu brouků, vážek, sarančat a dalšího hmyzu. Koneckonců i řidiči by mohli vyprávět, za jak krátkou dobu se přední sklo v autě pokrylo polapeným hmyzem," řekla.

Dodala, že dnes je situace jiná. "Výzkumy ukázaly, že jen za posledních 30 let jsme chudší o 75 procent hmyzu. A protože hmyz je jedním ze základů ekosystému, jedná se o skutečně závažný problém. Je zcela nepochybné, že hlavní příčina je v tom, jak se zemědělské půdě hospodaří, zejména v nadměrném užití chemikálií," doplnila.

Koordinátor biodiverzitních opatření zahrady Otakar Závalský doplnil, že každý může ovlivnit prostor kolem sebe. "Příkladem může být hospodaření v naší ostravské zoo. Půdu obhospodařujeme bez použití chemikálií, udržujeme rozmanitost bylin, keřů i stromů, vytváříme hmyzí hotely, broukoviště, úkryty, které slouží jak hmyzu, tak obratlovcům," řekl.

V praxi to znamená, že v areálu na vhodných místech vznikají hromady větví a kamení, komposty či čmelíny. "Dále je důležitá dělená seč lučních porostů. Nikdy se nesekají najednou, ale postupně. Samozřejmostí je i údržba jezírek a podmáčených ploch," vyjmenoval Závalský s tím, že díky těmto opatřením se vyskytuje hmyz v zoo poměrně hojně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist