https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-pardubickeho-kraje-odmitlo-spalovnu-nebezpecneho-odpadu-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Pardubického kraje odmítlo spalovnu nebezpečného odpadu v Rybitví

13.1.2022 13:41 | PARDUBICE (ČTK)
Spalovna Rybitví. Ilustrační snímek.
Spalovna Rybitví. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Po Pardubicích se proti modernizaci a znovuotevření spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví postavilo i vedení Pardubického kraje. Zařízení chce provozovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství, usiluje o kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Hejtmanství s takovou spalovnou nepočítá.
 
"Držíme se našeho programového prohlášení, ve kterém jsme se zavázali, že nebudeme podporovat rozšíření kapacity spaloven nebezpečného odpadu na území našeho kraje," uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSFD).

Spalovna v Rybitví není uvedena ve výčtu spaloven ve schválené aktualizaci územní energetické koncepce Pardubického kraje, nepočítá s ní ani krajský plán odpadového hospodářství na období 2016 až 2025.. Podle krajského radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila (3PK/ČSSD) je nutné hlavně předcházet vzniku odpadu, pokud tomu nejde zabránit, pak jej recyklovat, případně energeticky využívat. "Spalování nebezpečných odpadů ve spalovně stojí na nejnižším stupni v hierarchii odpadového hospodářství," uvedl Krčil.

Firma přepracovala posudek, který jí loni vrátilo ministerstvo životního prostředí. Ve srovnání s původním návrhem již odpadová firma nenavrhuje dvě varianty množství ročně spalovaného materiálu. Původně počítala s kapacitami 20.000 tun nebo 15.800 tun za rok. Nyní již plánuje pouze vyšší hodnotu, která představuje 7500 provozních hodin ročně.

AVE CZ odpadové hospodářství vlastní odstavenou spalovnu od roku 2006, dva roky předtím už byla uzavřená, protože nesplňovala emisní limity. Chemička Synthesia ji proto prodala. Od té doby se odpadová společnost snaží o obnovení provozu.

Pardubice se v minulosti proti obnovení provozu spalovny rovněž postavily. Se společností jednaly o odkoupení zařízení, zastupitelé ale nakonec neschválili cenu. Odmítli za ni dát 35 milionů korun. Zhruba stejně by stálo její zbourání a sanace areálu.

Proti spalovně jsou i další samosprávy - Rybitví, Lázně Bohdaneč, Černá u Bohdanče a Srnojedy a Pardubický kraj. Rybitví se snažilo úsilí o znovuotevření zařízení zablokovat změnou územního plánu, Nejvyšší správní soud v něm ale v roce 2011 zrušil pasáž, která spalování odpadu znemožňovala.

První žádost podalo AVE CZ na ministerstvo životního prostředí v roce 2010. Pod protestní petici se v roce 2009 podepsalo téměř 50.000 lidí, ministerstvo životního prostředí nakonec vydalo záporné stanovisko EIA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist