https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-plzne-odmitlo-obavu-piratu-ze-teplarna-spaluje-ropne-kaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Plzně odmítlo obavu Pirátů, že teplárna spaluje ropné kaly

18.3.2019 13:13 | PLZEŇ (ČTK)
Vedení města Plzně dnes na jednání zastupitelů ostře odmítlo výroky Pirátů, kteří se obávají toho, že se v Plzeňské teplárenské mohou spalovat ropné kaly z ostravských lagun. Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS), který má teplárnu v gesci, i předseda jejího představenstva Roman Jurečko (ODS) to označili za poplašnou zprávu, která poškozuje jméno firmy. Od loňska ji z 36 procent vlastní holding EPH miliardáře Daniela Křetínského a zbytek drží město. Pokud se Piráti neomluví, projedná úterní představenstvo teplárny právní kroky proti Pirátům, řekl zastupitelům Šindelář.
 

Piráti zveřejnili své obavy na páteční tiskové konferenci, kterou vysílali na facebooku. Podle Šindeláře strašili občany fotografiemi nákladních vozů odpadové firmy AVE (patří Křetínskému), zápachem a tmavým kouřem z komína.

"Spalování ropných kalů můžeme jednoznačně vyloučit. Dopustili jste se šíření poplašné zprávy. Zjevně šlo o úmysl s cílem získat pozornost médií, což může znepokojit občany Plzně," uvedl náměstek. Piráti se podle něj nezeptali ani na magistrátu ani na tepláreně. "Porušili tak povinnosti zastupitele," řekl Šindelář na adresu předsedy plzeňských Pirátů Pavla Bosáka a zastupitele Pavla Šrámka. Pokud se veřejně neomluví, bude Šindelář v úterý požadovat, aby teplárna zahájila proti nim i Pirátské straně právní kroky.

Na Piráty se podle jejich slov obrátili dva lidé. "V pátek jsme prezentovali zprávu, že se zeptáme, zda je tato informace pravdivá. Řekli jsme, že se nám to nezdá nepravděpodobné," uvedl Bosák. AVE totiž podle něj vyhrálo výběrové řízení na likvidaci kalů a teplárna, kam je mají vozit, nemá dostatečnou kapacitu. Využití plzeňské teplárny, součásti EPH, se tedy podle něj nabízí. "Dostali jsme podnět od dvou občanů, nikoho jsme neobvinili. Omlouvám se, že jsem to s vámi nekonzultoval předem," uvedl Šrámek. Zeptal se ale, zda teplárna kaly pálila, zda to nezkouší nebo zda představenstvo firmy, kde má EPH převahu 4:3 nad městem, nemůže něco takového v budoucnu schválit. Na všechny otázky odpověděli negativně zástupci města i člen představenstva a zastupitel Petr Fišer (ANO). Podle nich na to není teplárna technologicky vybavená, musela by žádat o nové integrované povolení a nesplnila by emisní limity.

Podle koaličního zastupitele Petra Suchého (TOP 09) mohlo jít o záměnu za kaly z Vodárny, jejichž spalování už tato městská firma testuje. "I to je ale technologicky velmi náročné a každou zkoušku kontrolují inspektoři České inspekce životního prostředí," řekl.

"O ropných kalech z Ostravy nepadla nikdy v Plzni žádná zmínka. Na mě, generálního ředitele i pana Šindeláře jsou veřejná čísla," uvedl Jurečko. Uvedl, že nařčení představenstvo teplárny v úterý určitě projedná. Zástupci EPH na to zatím nereagovali. "Minimálně těm lidem (Pirátům) pošleme nějakou nótu a opravdu bych byl rád, aby se omluvili," dodal. Zároveň ocenil částečnou Šrámkovu omluvu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist