https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedkyne-z-av-cr-objevily-v-angole-dva-nove-arenaviry-hostiteli-jsou-hlodavci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědkyně z AV ČR objevily v Angole dva nové arenaviry, hostiteli jsou hlodavci

30.7.2021 11:45 | PRAHA (ČTK)
Zpracování vzorků v provizorních podmínkách v Africe
Zpracování vzorků v provizorních podmínkách v Africe
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Telmo António / AV ČR
Dva nové zástupce rodiny arenavirů a nový kmen již známého arenaviru objevily v jihozápadní Angole vědkyně z Akademie věd ČR (AV). Tyto viry identifikovaly u hlodavců na poměrně malém území. Podle AV viry cirkulující mezi tamními hlodavci dosud nikdo nezkoumal. Výsledky zároveň ukazují na neobvykle velkou rozmanitost arenavirů v daném regionu, uvedli zástupci AV. Na výzkumu a publikaci spolupracovaly Jana Těšíková, Jarmila Krásová a Joëlle Goüy de Bellocqová z Ústavu biologie obratlovců AV (ÚBO AV). Studii vydal vědecký časopis Viruses.
 

Arenaviry patří mezi tzv. zoonotické viry - tedy takové, u nichž se může stát, že přeskočí ze zvířete na člověka. Podle vědců je detekce virů u divokých zvířat důležitá právě pro rozpoznání budoucích epidemiologických rizik. Příkladem nebezpečného arenaviru je virus Lassa, vyvolávající krvácivou horečku u obyvatel Západní Afriky.

"Nalezli jsme jeden již známý kmen arenaviru, konkrétně kmen arenaviru Luna, který přenáší krysa mnohobradavková. Dále nový arenavirus, který jsme předběžně pojmenovali Kwanza virus, a který přenáší myš šedobřichá," napsala ČTK k výzkumu první autorka publikace Jana Těšíková.

Další nový arenavirus byl pak podle ní objeven u dvou různých populací krysy namaquejské a nese název virus Bitu. Podle Těšíkové bylo překvapivé, že tento arenavirus tým identifikoval u dvou populací krys namaquejských, které odděluje strmý Angolský sráz. "I přes tuto na první pohled nepřekonatelnou bariéru pro hostitele, nám virus odhaluje existenci historického spojení," podotkla vědkyně.

Terénní expedice se konala v červenci 2017, laboratorní práce pak, s pauzami, trvaly do loňska. "Po prvotním screeningu a získání menších úseků genetické informace virů jsme totiž nepředpokládali, že se jedná o nové viry. Úsilí bylo tudíž nasměrováno k jiným projektům," vysvětlila Těšíková. "Až po delší pauze jsme osekvenovali pozitivní jedince s cílem získat celý virový genom a zjistili jsme tak, že výsledky jsou mnohem zajímavější," dodala.

Těšíková také upozornila, že objev "zaplňuje slepé místo na mapě", neboť v Angole bylo dosud provedeno jen málo studií drobných i jiných savců - především kvůli občanské válce. "Ta zemi sužovala téměř 30 let a zanechala za sebou více než 100 000 nášlapných min, jejichž odstraňování probíhá dodnes," dodala vedoucí expedice Jarmila Krásová.

Ohledně dalšího výzkumu Těšíková ČTK sdělila, že se nyní věnují tzv. hantavirům, které přenášejí drobní savci. "Konkrétně se zabýváme hantavirem Tigray. Tento virus jsme objevili v roce 2012 u krys rodu Stenocephalemys v Etiopii. Pracujeme na genetické analýze jednotlivých kmenů Tigray viru u různých druhů těchto krys," popsala. "Bohužel region Tigray, podle kterého je i náš virus pojmenovaný, aktuálně prochází obrovskou krizí v podobě občanské války a hladomoru. Což může ovlivnit i náš budoucí výzkum, především terénní expedice" dodala vědkyně. Cesty do jiných afrických zemí pak podle ní také zhatila pandemie covid-19. "Konkrétní plány tedy zvažujeme, nicméně i nadále bychom se chtěli věnovat virům u afrických hlodavců. Angola, ale i celkově centrální Afrika, je v tomto směru rozhodně v našem zájmu," uzavřela Těšíková.

Objev nového viru není ve vědeckém světě výjimečný. Podle odhadu studie publikované v časopise Science v roce 2018 stále zbývá objevit zhruba 1,67 milionu virů savců a ptáků. Vědci odhadují, že až polovina z nich může mít zoonotický potenciál. Například loni v červnu mezinárodní tým, jehož součástí byla právě Joëlle Goüy de Bellocqová, ohlásil objev nového savčího viru z rodu arenavirů. Virus objevený v Etiopii u krys mnohobradavkových vědci pojmenovali Dhati Welel - podle lokality výskytu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist