https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veleba-se-musi-omluvit-vedcum-za-sve-vyroky-o-vyzkumech-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veleba se musí omluvit vědcům za své výroky o výzkumech na Šumavě

3.2.2016 13:43 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
V pozadí kauzy je dlouhodobý spor o ochranu přírody, rozšíření divočiny a rozvoj obcí v Národním parku Šumava. Pro vědce nebyl žďárský soud první záležitostí, kterou řeší soudní cestou. Loni už justice rozhodovala spor mezi vědcem Pavlem Kindlmannem (na obrázku) a senátorem Tomášem Jirsou
V pozadí kauzy je dlouhodobý spor o ochranu přírody, rozšíření divočiny a rozvoj obcí v Národním parku Šumava. Pro vědce nebyl žďárský soud první záležitostí, kterou řeší soudní cestou. Loni už justice rozhodovala spor mezi vědcem Pavlem Kindlmannem (na obrázku) a senátorem Tomášem Jirsou
Senátor Jan Veleba (SPO) se musí omluvit vědcům za své výroky o motivaci k výzkumům na Šumavě, rozhodl Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou. Rozsudek není pravomocný, Veleba zvažuje odvolání. Senátor podle soudu musí také stáhnout část textu článku v Parlamentních listech a uhradit přírodovědcům polovinu nákladů soudního řízení.
 

Žalobu o ochranu osobnosti na senátora podali Pavel Kindlmann, Jakub Hruška a Hana Šantrůčková. Vědci poukazovali na to, že Veleba poškodil jejich pověst tvrzením, že vědecké granty týkající se šumavského výzkumu jsou nestandardně vysoké a že motivací přírodovědců tam jsou "... peníze, docentury a profesury". Část článku je podle soudkyně založena na pravdivých informacích, celý text však podle ní vyznívá nepravdivě.

Veleba považuje rozsudek za jednostranný. "Jako laik se divím, že můj výslech proběhl až dnes a za 25 minut soudkyně zformulovala rozsáhlý rozsudek a zdůvodnění. Dělá to na mě zvláštní dojem. Chci tím říct, že to bylo připravené dopředu," řekl novinářům Veleba. Senátor už dříve před soudem mimo jiné uvedl, že mu v souvislosti s granty šlo o transparentnost využití veřejných prostředků, z nichž jsou placeny.

Žalobci podle Kindlmanna rozsudek respektují a o odvolání zatím neuvažují. Kindlmann je rád, že soud jasně uvedl, že Veleba poškodil osobnostní práva vědců a uváděl nepravdy. "Senátor nás chtěl nepravdivými tvrzeními diskvalifikovat z diskuse o Šumavě," uvedl Kindlmann.

V pozadí kauzy je dlouhodobý spor o ochranu přírody, rozšíření divočiny a rozvoj obcí v Národním parku Šumava. Pro vědce nebyl žďárský soud první záležitostí, kterou řeší soudní cestou. Loni už justice rozhodovala spor mezi vědcem z Univerzity Karlovy Pavlem Kindlmannem a senátorem Tomášem Jirsou (ODS). Jirsa žaloval Kindlmanna kvůli tomu, že jej v novinovém rozhovoru označil za autora senátního návrhu zákona o Šumavě. Kindlmann v interview uvedl, že zákon byl šitý na míru developerům a spekulantům s pozemky. Spor v říjnu skončil u českokrumlovského soudu smírem obou stran.

Ještě předtím Kindlmann a jeho kolegové vedli spor s českobudějovickou lékařkou Jitkou Markovou. Na svém blogu kritizovala granty na výzkum Šumavy jako nákladné a podle ní právě Kindlmann měl být jedním z vědců, kteří tyto peníze čerpali. Badatelé proto od Markové žádali omluvu, okresní a následně i krajský soud však rozhodl, že se lékařka za svá slova omlouvat nemusí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaroslav Buček
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist