https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-teplarny-loni-netrpely-nouzi-o-emisni-povolenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké teplárny loni netrpěly nouzí o emisní povolenky

23.2.2006 15:45 | PRAHA (ČIA)
Velké teplárenské společnosti spotřebovaly v loňském roce o něco méně emisních povolenek, než jim přidělila vláda v rámci Národního alokačního plánu. Zisk z jejich prodeje se pohybuje v řádu desítek milionů korun. "Rozhodně to pro nás není takový byznys jako pro rafinerie, chemičky a hutě, které prodaly přebytečné povolenky za miliardy korun," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda Teplárenského sdružení České republiky Alexej Nováček.
 

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela zmínil, že jeho společnost díky využití biomasy ušetřila část loňských povolenek a prodala je za 45 milionů korun. Obchodní ředitel International Power Opatovice Jiří Pěnka řekl, že opatovická elektrárna zatím prodala deset tisíc povolenek. Jejich tržní hodnota se nyní pohybuje okolo sedmi milionů korun.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého, založený na systému emisních povolenek, platí v zemích Evropské unie od počátku roku 2005. České energetické či průmyslové podniky obdržely na období let 2005 až 2007 povolenky k emisi 97,1 milionu tun oxidu uhličitého za rok, z toho na sektor veřejné energetiky připadá 63,5 milionu tun ročně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist