https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velky-labutak-ktery-pronasledoval-kanoisty-v-plzni-se-vratil-na-reku-do-centra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velký labuťák, který pronásledoval kanoisty v Plzni, se vrátil na řeku do centra

15.11.2022 01:18 | PLZEŇ (ČTK)
Labuťák přezdívaný trenér se svou partnerkou na řece Mži pod Lochotínskou lávkou a mostem Generála Pattona v Plzni na Roudné.
Labuťák přezdívaný trenér se svou partnerkou na řece Mži pod Lochotínskou lávkou a mostem Generála Pattona v Plzni na Roudné.
Zdroj | DESOP
Velký labutí samec přezdívaný "trenér", který v minulých letech pronásledoval kanoisty trénující na Radbuze v Plzni, se znovu vrátil do lokality poblíž centra města. Labuťáka, který nalétával na kanoisty, přitom letos 8. dubna zvířecí záchranáři odchytili a i s jeho partnerkou převezli na Horní Kokotský rybník u Rokycan. Tentokrát jsou oba na řece Mži pod Lochotínskou lávkou a mostem Generála Pattona, řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.
 

Bojovný labutí samec v minulých letech hnízdil u loděnice TJ Prazdroj Plzeň, kanoisty údajně strašil nálety zezadu a někteří se kvůli němu museli nechtěně vykoupat. "Dnes jsou labutě zpět v Plzni a možná, že to souvisí s další přípravou kanoistů na následující sezónu a ladění formy, zejména dorostu," řekl s nadsázkou Makoň. Nezjistil, zda na nové místo labutě dolétly anebo dorazily po vodě od dolanského jezu. Podle Makoně se samice nechala přilákat na rohlík, ale "trenér" byl ostražitý.

Labuťáka, s nímž se Makoň setkává už od roku 2012, převezl v roce 2019 na Dolní Kokotský rybník, ale po dvou letech se vrátil do Plzně.

Makoň dále doplnil, že v minulém týdnu byly hlášeny další úhyny labutí sražených dráty velmi vysokého napětí vedoucí přes Berounku nad a pod Dolanským mostem. "Mladé labutě se učí létat, v rámci podzimního tahu se přesouvají celé rodiny z rybníků na řeky, a tak jedna labuť byla hlášená mrtvá v Berounce u Habrové a další dvě bez kroužku na louce pod zříceninou Věžka u Druztové a dráty elektrického vedení nad Dolanským mostem," uvedl. Podle něj je zabezpečení linek technicky neřešitelné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist