https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/venkovni-vystava-v-ostrave-predstavuje-nejnovejsi-ceskou-pamatku-unesco-hrebcin-v-kladrubech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Venkovní výstava v Ostravě představuje nejnovější českou památku UNESCO - hřebčín v Kladrubech

18.4.2021 01:00 | OSTRAVA (ČTK)
Hřebčín v Kladrubech byl v roce 1579 povýšen na císařský dvorní hřebčín. To znamenalo impulz pro chov starokladrubského koně, který byl určen pro ceremoniální účely. Zároveň se začala psát i historie jedinečné krajiny v okolí hřebčína.
Hřebčín v Kladrubech byl v roce 1579 povýšen na císařský dvorní hřebčín. To znamenalo impulz pro chov starokladrubského koně, který byl určen pro ceremoniální účely. Zároveň se začala psát i historie jedinečné krajiny v okolí hřebčína.
Foto | Makak 60 / Wikimedia Commons
Venkovní výstava Národního zemědělského muzea v Ostravě představí nejnovější českou památku UNESCO – Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Expozice Starokladrubský kůň – historie dvorního hřebčína Kladruby nad Labem prostřednictvím 22 panelů ukazuje kromě samotného plemene také historii hřebčína a tamní komponovanou krajinu, zapsanou v roce 2019 na Seznam světového dědictví UNESCO. Výstava je před muzeem volně přístupná, sdělila mluvčí muzea Jitka Taussiková.
 

"Naše muzeum si nyní návštěvníci prohlédnout nemohou, proto se alespoň snažíme nabídnout jim zážitek formou venkovní výstavy," řekl ředitel Národního zemědělského muzea Ostrava Ivan Berger. Výstavu neveřejně zahájili starokladrubští koně, které ve službě používají ostravští strážníci.

Ostravská městská policie pořídila první dva koně tohoto plemene v roce 1997. Díky skvělým vlastnostem se osvědčili pro výkon služby. Jejich předností jsou především důstojný vzhled, klidná a vyrovnaná povaha, všestrannost a také výskyt běloušů v plemeni. Ostrava má ve znaku bílého koně. K dnešnímu dni je ve stavu ostravské městské policie 12 policejních koní, z toho je šest vraníků a šest běloušů. Využívají se především v zalesněných částech města.

Hřebčín v Kladrubech byl v roce 1579 povýšen na císařský dvorní hřebčín. To znamenalo impulz pro chov starokladrubského koně, který byl určen pro ceremoniální účely. Zároveň se začala psát i historie jedinečné krajiny v okolí hřebčína. Unikátní kompozice plná pastvin, symetrických cest, alejí a slepých ramen Labe je jedinečným příkladem prostředí, které po několik staletí sloužilo pro chov a výcvik koní určených výhradně pro službu panovnickému rodu. Od 10. července 2019 je Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsána do Seznamu světového dědictví UNESCO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist