https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/verejnych-cinitelu-pribude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veřejných činitelů přibude

5.10.1999 10:52 | PRAHA (EkoList)
Dne 19. 10. 1999 Poslanecká sněmovna přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu a schválila změnu zákona 140/1961 Sb., trestního zákona. Tuto změnu navrhl poslanec Josef Mandík (KSČM). Jedná se o změnu postavení lesní, myslivecké, rybářské, vodní stráže a stráže ochrany přírody na veřejného činitele.
 

V době, kdy je psán tento článek, čeká návrh na podpis prezidenta republiky. EkoList zajímaly názory legislativců i strážců, kterých se tato změna týká.

Většina dotázaných se shodla na tom, že stávající zákony, které stanovují kompetence jednotlivých stráží (konkrétně zákon 102/1963 Sb., o rybářství, zákon 130/1974 Sb., o státní správě ve vodním hospodářství, zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, a zákon 289/1995 Sb., o lesích), jsou již velmi zastaralé. V čem se již neshodli, je to, zda návrh poslance Mandíka řeší, či neřeší tuto situaci.

Divočák

Znamená zvýšení počtu veřejných činitelů také lepší ochranu živočichů v našich lesích? Ilustrační foto: archív

Na dotaz EkoListu, jaké jsou hlavní důvody předložení návrhu, Josef Mandík řekl: "Změna postavení stráží zajistí jejich lepší ochranu - ten, kdo napadne příslušníka stráže bude souzen za napadení veřejného činitele, což pro něj znamená vyšší trest. Na druhou stranu se zvýší i odpovědnost stráží. Navíc se kompetence jednotlivých stráží sjednotí a upřesní." Proti tomu poslanec Pavel Pešek (US) namítá, že jednotlivé stráže se od sebe velmi liší, řeší odlišné problémy, ale návrh je od sebe nijak nerozlišuje. "Souhlasím s tím, že by stráže měly mít výraznější statut, ale jednotlivé úpravy by se měly řešit individuálně," sdělil EkoListu Pavel Pešek. "Nelze operovat pouze s výhodami veřejného činitele. Pokud doje ke zneužití pravomoci, poškodí taková věc dobrou myšlenku a již z minulosti jsou známy případy, kdy myslivec použil proti člověku pohybujícímu se v lese zbraň v domnění, že jde o pytláka. Zbraň samozřejmě k myslivcům patří a nemůžeme jim zakázat nosit ji s sebou, ale důvody, proč nosí zbraň policista a proč myslivec, jsou různé," dodal Pešek.

Senátor Jiří Vyvadil (ČSSD) při projednávání návrhu v Senátu upozornil na právní nedostatky navrhovaných změn. V zákonech neexistují časové limity pro zadržení, přesto např. rybářská stráž má podle zákona 102/1963 Sb. právo zadržovat osoby přistižené při neoprávněném lovu ryb nebo jiných vodních živočichů. Ze stran nevládních organizací se ozývají vesměs kladné ohlasy. Pavel Pešout z ČSOP EkoListu řekl, že díky navrhovaným změnám by snad stráže získaly větší váhu. Přesto, že řešení situace pomocí statutu veřejného činitele je poněkud těžkopádné, budou díky němu moci např. strážci ochrany přírody vstupovat na soukromé pozemky či ihned zastavovat rušivé akce na území národního parku.

Od člena Českomoravské myslivecké jednoty, který si nepřál být jmenován, jsme se dozvěděli, že myslivecká stráž změnu vítá. "Přinese nám lepší ochranu v případě útoku," sdělil EkoListu.

Od tiskového mluvčího NP Šumava jsme zjistili, že nové pravomoci umožní stráži ochrany přírody lépe vymáhat pokuty od lidí porušujících předpisy. "Stráž ochrany přírody je totiž oprávněna vybírat na místě pokuty až do výše 1000 Kč. Většina lidí skutečně pokutu zaplatí, ale našli se i lidé, kteří to odmítali a v takovém případě bylo jediným řešením volat policii. Výjezd policie v takovém případě vždy znamená velké finanční výdaje."

Prezident Václav Havel zákon 29. října podepsal.


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist