https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vesmir-nenapadny-klimaticky-problem-permafrost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vesmír: Nenápadný klimatický problém - permafrost

30.6.2005 11:13 | PRAHA (EcoMonitor)
Přestože permafrost, tedy "věčně zmrzlá půda", zaujímá přibližně 20 procent zemského povrchu, věnuje se mu v souvislosti s globálními změnami klimatu minimální pozornost, píše v časopise Vesmír Radek Mikuláš v článku nazvaném Permafrost a změny klimatu.
 

Permafrost je z geologického hlediska velmi nestabilní jev značně ovlivňovaný výkyvy podnebí. Mocnost permafrostu činí řádově desítky až stovky metrů. Na jeho povrchu je tzv. aktivní vrstva, zpravidla několik decimetrů až metrů silná, jež během léta roztává, je měkká a na svazích náchylná k tečení. Předpokládá se, že k udržení souvislého permafrostu je nutné, aby průměrná roční teplota byla nižší než -2,3 °C. Teplota v rozmezí -2,3 °C až -1,4 °C způsobuje nesouvislé promrznutí.

S postupujícím globálním oteplováním bude permafrostu ubývat. Například v Mongolsku, kde v současné době tvoří 14 procent území, bude v roce 2020 zaujímat věčně zmrzlá půda pouze 4,4 procenta a v roce 2050 už jen 0,5 procent. Důsledkem úbytku permafrostu bude zvýšení množství sesuvů a bahnotoků, jež se následně projeví zvýšením sedimentace v říčních korytech. To bude mít pravděpodobně významný vliv na říční dopravu. Na existenci pevného ledu závisí také stabilita budov, produktovodů a komunikací postavených na permafrostu.

Novým a závažným poznatkem je podle Radka Mikuláše skutečnost, že permafrost může fungovat jako past na plynné uhlovodíky. Při úbytku této zmrzlé půdy tedy bude třeba započítat uvolněné plyny do úhrnu přírůstků skleníkových plynů.

Podle článku Radka Mikuláše v časopise Vesmír z června 2005.


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist