https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vesmir-soucasti-pameti-mist-je-i-brownfield
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vesmír: Součástí paměti míst je i „brownfield“

27.1.2005 11:30 | PRAHA (EcoMonitor)
Staré, opuštěné industriální a technické objekty dlouho ležely stranou zájmu. Globálním společenským problémem se staly v západní Evropě až v 70. letech minulého století, kdy v důsledku energetické krize zůstalo mnoho průmyslových areálů prázdných. U nás se do popředí pozornosti dostaly až po roce 1990, píše Benjamin Fragner v časopise Vesmír v článku nazvaném „Brownfield“ v souvislostech průmyslového dědictví.
 

Bývalá průmyslová zóna v Ostravě.
Foto: Kateřina Ondřejová/EkoList
Pro dříve využívané, dnes však opuštěné a obvykle zdevastované lokality se vžil souhrnný název „brownfield“. Pojem „brownfield“ není přesně vyhraněný. Někteří odborníci jej vnímají jako „nemovitosti a pozemky, které z nejrůznějších důvodů pozbyly svou funkci, zůstávají opuštěné či nedostatečně využité“. Z jiného úhlu pohledu je „brownfield“ jen územím, které je třeba „vyčistit od všech připomínek původní lidské činnosti a proměnit jej v tzv. zelenou louku (greenfield) pro nové investice“. A v dalším významu je „brownfield“ pouze vyjádřením místa s ekologickou zátěží.

V řešení problémů s opuštěnými průmyslovými areály, které mají v mnoha případech také zvýšené riziko ekologické zátěže, jsme oproti západní Evropě o několik desetiletí pozadu. Má to však i své výhody, protože se můžeme poučit z průzkumů, které již proběhly, a snad se i vyvarovat omylů, píše Benjamin Fragner. Opuštěné průmyslové lokality a stavební díla mohou mít velký pozitivní potenciál, pokud budou rozpoznány jejich hodnoty a bude pochopen jejich význam jako součást paměti místa, kde se nacházejí.

Podle článku Benjamina Fragnera v časopise Vesmír z ledna 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist