https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vesnice-na-jihlavsku-lakaji-na-ledopady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vesnice na Jihlavsku lákají na ledopády

22.1.2019 15:37 | LHOTKA (ČTK)
Ledové výtvory lákají řadu turistů. U Lhotky leží poblíž značených pěších i cyklistických tras vedoucích ke zřícenině hradu Štamberk. Na ilustračním snímku jsou ledopády v Českém Švýcarsku.
Ledové výtvory lákají řadu turistů. U Lhotky leží poblíž značených pěších i cyklistických tras vedoucích ke zřícenině hradu Štamberk. Na ilustračním snímku jsou ledopády v Českém Švýcarsku.
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko
V Lovětíně, Řídelově nebo Lhotce na Jihlavsku mají už řadu let každoroční zimní atrakci díky nadšeným jednotlivcům vytvářejícím ledové skulptury. Jedním z nich je Alois Procházka, který vytváří obří ledové květiny stříkáním vody na keře v místě obecního tábořiště u obce Lhotka už asi deset let. Řeší tím i problém se zamrzáním vody v potrubí v době, kdy ji tábořiště nečerpá.
 

Ledové výtvory lákají řadu turistů. U Lhotky leží poblíž značených pěších i cyklistických tras vedoucích ke zřícenině hradu Štamberk. „Studna byla zbudovaná kvůli tábořišti, přes zimu mi bylo líto, že leží ladem. Navíc, když se voda nepouští, celé to zamrzá a může se to při rozmrzání zavzdušnit a jsou s tím jen problémy, stříkáním vody se tomu dá vyhnout,“ řekl Procházka.

Podobné ledové atrakce vysoké okolo pěti metrů nabízí i Lovětín, kde je zdrojem vody starý vodovod už řadu let nevyužívaný, řekl Jiří Doležal, starosta Batelova, pod který Lovětín patří. Ledopád u Lovětína je cílem zimních vycházek už déle než deset let.

Co může být pro někoho plýtváním vodou, je pro druhé pozoruhodné kouzlo přírody, které obdivují nejen náhodní kolemjdoucí. Vyhledávanou turistickou atrakcí byla v minulosti obdobná ledová krása v obci Hybrálec, kde ji tvůrce pro větší efekt nasvítil. Několik posledních let kvůli tomu do vsi jezdily davy lidí, řekl starosta Antonín Pokorný. Přílišný zájem podle něho může být důvodem toho, že je letos vesnice bez ledové ozdoby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist