https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinar-na-novych-mlynech-je-pravdepodobne-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinář: Na Nových Mlýnech je pravděpodobně ptačí chřipka

30.1.2017 11:45 | BRNO (ČTK)
Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava to uvedl v reakci na záběry a informace Moravského ornitologického spolku, jehož členové u nádrží o víkendu natočili video s uhynulými a podivně se chovajícími ptáky. Na ilustračním snímku sněhule severní zimuje na hrázích Vodního díla Nové Mlýny.
Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava to uvedl v reakci na záběry a informace Moravského ornitologického spolku, jehož členové u nádrží o víkendu natočili video s uhynulými a podivně se chovajícími ptáky. Na ilustračním snímku sněhule severní zimuje na hrázích Vodního díla Nové Mlýny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vlastimil Dobeš / Moravský ornitologický spolek
Na Novomlýnských nádržích na jižní Moravě, na nichž přezimují tisíce severských hus, se pravděpodobně objevila ptačí chřipka. Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava to uvedl v reakci na záběry a informace Moravského ornitologického spolku, jehož členové u nádrží o víkendu natočili video s uhynulými a podivně se chovajícími ptáky. Chřipku u volně žijících ptáků nelze nikterak řešit, řekl dnes Jaroslav Salava.
 

"My můžeme akorát apelovat na lidi, aby se tam nechodili dívat, aby se hejno nezvedlo a neletělo jinam, kde by mohlo nákazu přenést na další ptáky," řekl Salava. Podle ornitologa Jiřího Šafránka je několik uhynulých hus mezi horní a střední nádrží. Mnohé další se chovaly nepřirozeně a neustále se točily dokola. "Husy zde zimují letos už druhý měsíc a je jich tam asi 20.000," řekl Šafránek.

Podle Salavy musejí veterináři počkat, až chřipka pomine a poté uklidit uhynulé husy z břehů. "Teď je ještě zima a není nutné to udělat ihned. Virus zůstane v uhynulých ptácích," řekl Salava. Zmínil, že pro přezimující ptáky se sešly dva negativní faktory. Nákaza se objevila v době, kdy Česko po většinu lednových dní sevřely mrazy, často velmi silné. Mrazy ptáky oslabují a navíc se obrovské hejno vměstnává na malou plochu, která není zamrzlá. "Kdyby nebyla voda zamrzlá, mohli by se více rozptýlit," řekl Salava. Podle něj jde o přirozenou selekci v přírodě, kdy slabší kusy uhynou a silnější přežijí.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech na začátku ledna. Na jižní Moravě uhynuli první volně žijící ptáci a také se ukázala první ohniska v uzavřených chovech. Dvě byla v Ivančicích, jedno v Moravském Krumlově a jedno v Brodě nad Dyjí, který je právě u Novomlýnských nádrží. Ptáci v ohniscích byli utraceni, usmrtit bylo nutné i chovy v okolí prvních tří ohnisek. Postupně se ohniska objevila i v dalších krajích, stejně tak se přítomnost viru H5N8 potvrdila u volně žijících uhynulých ptáků.

Zatím se v Česku potvrdila nákaza, která je na člověka prakticky nepřenositelná, na 12 místech. Naposledy veterináři v neděli utratili chov v Ostravě-Svinově.

Video Moravského ornitologického spolku z Nových Mlýnů:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist