https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-blesk-pri-bouri-minuly-tyden-zabil-17-kusu-skotu-pobliz-netolic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Blesk při bouři minulý týden zabil 17 kusů skotu poblíž Netolic

2.7.2021 00:35 | PRAHA (ČTK)
Příčinou úhynu zvířat byl úder blesku do stromu, v jehož blízkosti se zvířata schovala před nepřízní počasí.
Příčinou úhynu zvířat byl úder blesku do stromu, v jehož blízkosti se zvířata schovala před nepřízní počasí.
Bouře, které minulý týden procházely Českem, nezabíjely skot pouze na jižní Moravě. Podle zjištění veterinářů zasáhl blesk 17 kusů skotu nedaleko jihočeských Netolic, oznámil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
 

"Šetřením bylo zjištěno, že kolem vzrostlého stromu leží 17 mrtvých těl skotu, 14 kusů krav a tři kusy telat. Mrtvá zvířata ležela na boku v typicky strnulé poloze, blízko při sobě. Na kmeni stromu, kolem něhož uhynulá zvířata ležela, byla viditelná čerstvě poškozená kůra cca 100 centimetrů nad zemí a třísky, které po úderu blesku ze stromu odlétly, se nacházely různě na hřbetech těchto zvířat," uvedl Majer.

Podle tamního chovatele prošla touto oblastí v noci na čtvrtek silná bouře s blesky a hromobitím. Na pastvině bylo v té době 50 kusů krav, 43 telat a dva plemenní býci. "Mrtvá těla zvířat nalezl chovatel při ranní kontrole zdravotního stavu. Na místo byl chovatelem také přivolán soukromý ošetřující veterinární lékař, který rovněž konstatoval, že příčinou úhynu zvířat byl úder blesku do stromu, v jehož blízkosti se zvířata schovala před nepřízní počasí," uzavřel mluvčí.

Tornádo na Hodonínsku v minulém týdnu zničilo a poškodilo kromě obydlí také vinohrady a zemědělské podniky. Vinohrady v okolí Lužic jsou naprosto zdevastované, uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Provoz Agromoravia v Moravské Nové Vsi je prakticky zničený, řekl ČTK ředitel firmy Vladimír Mazuch. V Agromoravia měli ve čtvrtek na výkrm 430 býků, podle prvních odhadů 30 zvířat zahynulo pod sutinami, zbylé si majitel odvezl. Zástupci Státní veterinární správy pak ČTK informovali, že uhynulých býků je minimálně 80, nakonec jich bylo podle vyjádření utraceno nebo uhynulo 64.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist