https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-dali-v-usteckem-kraji-rekordni-pokuty-za-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři dali v Ústeckém kraji rekordní pokuty za týrání zvířat

21.3.2019 06:16 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
"Trend v posledních dvou letech je ten, že povědomí o tom, že by zvířata neměla být týrána, se výrazně zvyšuje," uvedla Lenka Hanušová z Krajské veterinární správy v Ústeckém kraji.
"Trend v posledních dvou letech je ten, že povědomí o tom, že by zvířata neměla být týrána, se výrazně zvyšuje," uvedla Lenka Hanušová z Krajské veterinární správy v Ústeckém kraji.
Zdroj | OBRAZ - Obránci zvířat
Krajská veterinární správa v Ústeckém kraji loni uložila rekordní pokuty za týrání zvířat, a to ve výši 800.000 korun, o rok dříve to byla poloviční částka. Přibývá podnětů ze strany veřejnosti. Kontrol týkajících se ochrany zdraví a pohody zvířat bylo v kraji 1079, z toho v 229 případech zjistili veterináři pochybení. Novinářům to dnes řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Lenka Hanušová.

 

Podnětů na týrání dostala loni správa 500, z toho oprávněných bylo 22 procent. V roce 2017 bylo podnětů od veřejnosti 436, v předchozích letech se počet pohyboval do 420. "Trend v posledních dvou letech je ten, že povědomí o tom, že by zvířata neměla být týrána, se výrazně zvyšuje," uvedla Hanušová.

Až před soud se dostal případ týrání psa v Děčíně. Zvíře, které má trvalé následky, zachránil před rokem strážník. Majitele psa poslal okresní soud na konci letošního ledna na 21 měsíců do vězení.

Veterináři zasahovali loni v Litvínově na Mostecku, kde v bytě na sídlišti v sedmém patře žilo 21 zvířat. "Spolu s policií a majitelem objektu jsme nechali byt otevřít vzhledem k podezření, že jsou zvířata týrána. Na místě jsme objevili jednoho velkého psa, 17 koček, dvě želvy suchozemské, dvě agamy a jednoho leguána. Kolem bytu se šířil zápach výkalů a moči, pes byl dehydratovaný, v celém bytě se válely textilie, nikde nebyla voda ani misky s krmením. Kočky byly už nemocné, agamy vyhublé," uvedla ředitelka.

Úřad dal chovatelce pokutu 10.000 korun a zvířata jí odebral. "Pokud bychom nezasáhli, pravděpodobně by došlo k úhynu zvířat," uvedla Hanušová.

Veterináři se také setkali s pašováním štěňat do Anglie nebo nelegálním obchodem se psy. U chovatelů koní zase řeší případy, kdy při celoročním chovu venku koně nemají zajištěný žádný přístřešek.

Osvětu k ochraně zvířat začali veterinární inspektoři dělat v mateřských školách. Loni jich navštívili v kraji 29 a odlehčenou formou předali informace o péči o zvířata 625 předškolákům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist