https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-jiz-mohou-vstupovat-do-registru-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři již mohou vstupovat do registru zvířat

23.10.2001 14:52 | PRAHA (ČIA)
Okresní a městské veterinární správy (OVS a MVS) mají již v současné době možnost vstupovat do centrální databáze skotu a zjišťovat podle ušního čísla zvířete vše potřebné, včetně přesunů dotyčného dobytčete. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s odkazem na v minulosti několikrát opakovaný požadavek inspektorů Evropské komise, kteří při svých inspekcích upozorňovali SVS na nutnost sjednotit databázi evidence hospodářských zvířat, zejména skotu. Naposledy je to podle Dubna uvedeno v zápisu z inspekce, která v ČR probíhala od 10. do 14. září.
 

Z pověření ministerstva zemědělství a na základě platného zákona totiž vede centrální registr hospodářských zvířat akciová společnost Českomoravský svaz chovatelů v Hradištku. SVS proto se svazem v předchozích dnech jednala o tom, aby byla tato databáze přístupná orgánům veterinárního dozoru, a bylo možné do ní vstupovat a operativně ověřovat, že evidenční čísla zvířat jsou originální, že například nebyla vydaná dvakrát. "To souvisí s věrohodností povinného označování hovězího masa na krámě, které platí od prvního října," upozornil Duben.

Jednání přitom podle něj přineslo možnost vstupů OVS a MVS do registru. "Databázi nyní SVS aktualizuje dvakrát týdně. Ve druhém stupni, na kterém se intenzivně pracuje, bude SVS moci online vstupovat do centrální databáze vedené Českomoravským svazem chovatelů s možností ji využívat, bez možnosti do ní zasahovat," informoval mluvčí.

Všechna tato opatření vycházejí z podle Dubna předpokladu, že orgány veterinárního dozoru mají dozorovat celý systém identifikace a registrace zvířat v ČR. "Konečně se tedy daří doporučení Evropské komise uskutečňovat," konstatoval Duben.

Tento nový prvek v informačním systému SVS je podle něj významným krokem v přibližování k legislativě EU. "V budoucnu bude možné do databáze vstupovat nejen z okresních a městských veterinárních správ, ale i ostatních pracovišť veterinárního dozoru," konstatoval mluvčí.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist