https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-nasli-v-chovu-v-borovnicce-na-trutnovsku-pres-200-tyranych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři našli v chovu v Borovničce na Trutnovsku přes 200 týraných zvířat

1.9.2023 19:06 | BOROVNIČKA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Veterináři a policisté odhalili ve druhé polovině srpna při domovní prohlídce u chovatelky v Borovničce na Trutnovsku více než 200 týraných zvířat. Šlo zejména téměř o 200 slepic, 11 psů a 12 koček. Zvířata byla chovatelce rozhodnutím městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem odebrána a umístěna u jiných chovatelů, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Množstvím odebraných zvířat i jejich složením jde podle veterinářů o mimořádný případ.
 

Veterináři podali na chovatelku letos v dubnu na základě předchozích zjištění trestní oznámení. "Případ byl velmi složitý, chovatelka opakovaně s veterinárními inspektory nespolupracovala, nevpouštěla je do objektu a vždy předváděla jen část zvířat," uvedl mluvčí. Veterináři nemohli zjistit, jaký je stav zvířat. Z budovy se šířil zápach amoniaku.

Součástí trestního oznámení byl proto návrh, aby státní zástupce umožnil u chovatelky domovní prohlídku, při níž by veterináři mohli zjistit skutečný počet a zdravotní stav chovaných zvířat a chovatelské podmínky uvnitř budovy. Při prohlídce veterináři zjistili hrubé zanedbání veterinární péče, chov zvířat ve zcela nevhodných podmínkách. Zvířata trpěla například nejrůznějšími záněty.

Kromě slepic, psů a koček v hospodářství byli ještě dva poníci, tři kozli, husa, perlička a tři křepelky. Zvířata skončila v různých zařízení v Čechách i na Moravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist