https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-odmitaji-kritiku-testovaci-metody-na-bse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři odmítají kritiku testovací metody na BSE

14.6.2001 13:31 | PRAHA (ČIA)
Všechna dosavadní zjištění nemoci šílených krav - BSE, v Evropské unii byla na základě testů jatečných zvířat metodou Western Blot, kterou používá i Státní veterinární správa ČR (SVS). V rozhovoru pro ČIA to uvedl tiskový mluvčí SVS Josef Duben. Mluvčí tak reagoval na kritiku zvolené testovací metody ČR z řad některých laboratoří, které prosazují jiné metody.
 

O použití metody Western Blot - rychlotestu na prokázání infekčního prionu scrapie, který BSE způsobuje, bylo podle Dubna rozhodnuto již počátkem roku 2000, kdy se jednalo o tom, jak zajistit v roce 2001 vyšetření tuzemských vzorků skotu podle metodiky doporučené EU. "Tehdy byl tento test jediným komerčně dostupným testem ze tří v EU oficiálně uznaných. Metoda Western Blot patří mezi tři metody schválené Evropskou komisí, a je stejně citlivý jako zbývající dva - Biorad a Enfer založené na metodě Elisa," zdůraznil Duben.

Výsledky použití Western Blot jsou navíc podle Dubna známy během jediného dne, a po pozitivním zjištění se provádí ještě druhé vyšetření složitější imunohistochemickou metodou. "To je stejná praxe jako v EU," konstatoval Duben.

Testování metodou Western Blot od firmy Prionics praktikují jako jedinou metodu v Rakousku, Španělsku, Itálii, Švýcarsku a Nizozemí, ve Francii se tato metoda podílí na celkovém objemu testů 85 procenty a v Německu 30 procenty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist