https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-rizikovy-material-se-na-pulty-obchodu-nedostane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Rizikový materiál se na pulty obchodů nedostane

11.6.2001 18:01 | PRAHA (ČIA)
Hlavy, mozky, nervové uzliny a mícha se na jatkách při porážkách skotu v ČR odstraňují a na pulty obchodů se tento rizikový materiál nemůže dostat. Vyplývá to z dnešního vyjádření tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna.
 

"Opět oživené nebezpečí onemocněním novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, která je spojovaná s nemocí BSE, je u nás prakticky bezpředmětné. To, že při vyšetření na BSE byla zachycena jedna kráva, u které onemocnění ještě nepropuklo a možná se objeví nějaký další kus, neznamená, že to, co si zákazník koupí v řeznictví, je nebezpečné," zdůraznil Duben. K obnovení důvěry spotřebitelů v hovězí maso by ale podle jeho slov přispěl již několikrát zveřejněný návrh SVS, podle kterého by mělo být v obchodech jasně a prokazatelně označováno a oddělováno maso ze zvířat z výkrmu od starších krav.

"Nejde o žádné neuskutečnitelné opatření nebo požadavek. U drůbeže to jde, prodávají se vykrmení brojleři a slepice. U skotu je to tak, že se jateční býci a jalovice porážejí asi od 18 do 20 měsíců, přičemž nejnižší věková hranice, kdy byla BSE zjištěna, byla zaznamenána u zvířat starších než 24 měsíců. Takže poselství pro spotřebitele je to dostatečně čitelné," konstatoval Duben. Stejný přístup podle jeho slov v současné době diskutuje Evropská unie, kde se dokonce hovoří o tom, že maso z krav by vůbec do krámu nemělo přijít.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist