Veterináři: Rizikový materiál se na pulty obchodů nedostane
"Opět oživené nebezpečí onemocněním novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, která je spojovaná s nemocí BSE, je u nás prakticky bezpředmětné. To, že při vyšetření na BSE byla zachycena jedna kráva, u které onemocnění ještě nepropuklo a možná se objeví nějaký další kus, neznamená, že to, co si zákazník koupí v řeznictví, je nebezpečné," zdůraznil Duben. K obnovení důvěry spotřebitelů v hovězí maso by ale podle jeho slov přispěl již několikrát zveřejněný návrh SVS, podle kterého by mělo být v obchodech jasně a prokazatelně označováno a oddělováno maso ze zvířat z výkrmu od starších krav.
"Nejde o žádné neuskutečnitelné opatření nebo požadavek. U drůbeže to jde, prodávají se vykrmení brojleři a slepice. U skotu je to tak, že se jateční býci a jalovice porážejí asi od 18 do 20 měsíců, přičemž nejnižší věková hranice, kdy byla BSE zjištěna, byla zaznamenána u zvířat starších než 24 měsíců. Takže poselství pro spotřebitele je to dostatečně čitelné," konstatoval Duben. Stejný přístup podle jeho slov v současné době diskutuje Evropská unie, kde se dokonce hovoří o tom, že maso z krav by vůbec do krámu nemělo přijít.
reklama