https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-se-chystaji-zprisnit-kontrolu-hospodarskych-chovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři se chystají zpřísnit kontrolu hospodářských chovů

19.9.2001 14:37 | PRAHA (ČIA)
Zásadní kroky v kontrole chovů hospodářských zvířat se v těchto dnech chystá podniknout Státní veterinární správa ČR (SVS). ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben. Okresní veterinární správy se přitom podle jeho údajů zaměří zejména na pečlivou fyzickou kontrolu všech chovů s tím, že chovatelé, kteří nebudou hlásit všechny změny tak, jak mají, budou sankcionováni.
 

"To znamená, že při zjištění nedostatků zavedou okresní veterinární správy správní řízení, které může posléze být ukončeno i udělením pokut," zdůraznil Duben. Jedním z důvodů tohoto kroku je podle Dubna očekávaná listopadová inspekce z Bruselu, která bude zaměřena na plnění naší i evropské legislativy týkající se BSE. "Jedním z bodů bude i kontrola dokonalé evidence na jatkách, v asanačních podnicích a v chovech. Bruselští inspektoři se chtějí přesvědčit, jak věrohodná je naše certifikace nezávadnosti výrobků, zejména těch, které jsou určeny pro export do unie," konstatoval Duben.

O připravované inspekci informovali SVS pracovníci inspekce, která v ČR v uplynulém týdnu prověřovala systém hygienického veterinárního dohledu a systém obrany před nebezpečnými nákazami a opatření na jejich zdolávání. Inspekce podle Dubna potvrdila, že se databáze identifikace skotu musí sjednotit, neboť jedině tak je možné předejít nesrovnalostem mezi údaji Českomoravské společnosti chovatelů a údaji, které shromažďuje SVS. O tomto sjednocení již zástupci veterinární správy a chovatelů intenzivně jednají, neboť si jsou vědomi, že současná praxe, kritizovaná Bruselem, nadále není možná.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist