https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-v-cr-dosud-nezjistili-onemocneni-bse-u-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři v ČR dosud nezjistili onemocnění BSE u skotu

8.3.2001 09:15 | BRNO (ČIA)
Celkem 1776 kusů tří rizikových skupin skotu bylo vyšetřeno od 1.února do 2. března Národní referenční laboratoří ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) v Praze a laboratoři BSE ve SVÚ v Jihlavě v povinném monitoringu zvířat na BSE. Negativní výsledky všech vyšetření potvrdil ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Josef Holejšovský ve středu 7. března v Brně účastníkům 5. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu.
 

Upozornil, že povinnost vyšetřovat rizikové skupiny skotu, tedy uhynulá zvířata, zvířata nutně poražená a ta, u nichž bylo klinicky onemocnění BSE zjištěno, vznikla pro členské státy Evropské unie od 1.ledna 2001. Podle rozhodnutí Evropské komise z listopadu roku 2000 bude v zemích EU letos od 1.července povinností vyšetřovat všechna poražená zvířata starší 30 měsíců.

Podle odhadu SVS má být v ČR vyšetřeno až 2500 zvířat uhynulých a nutně poražených, u nichž trvalo onemocnění déle, aniž by bylo možné zcela vyloučit onemocnění BSE. Monitoring zdravotního stavu zvířat dovezených ze zemí, kde se později BSE vyskytla, má zase dát českému spotřebiteli jistotu, že zvířata nejsou infikována. Utracení a následné vyšetření postihne zhruba 7700 kusů skotu z dovozů v letech 1993 až 1996. Mimo povinný a státem hrazený monitoring v souladu s legislativou EU přistoupily některé české kombináty dokonce k vyšetření všech poražených zvířat, podotkl Holejšovský.

V ČR existuje již od počátku 90.let národní referenční laboratoř, která podle Holejšovského až do prosince 2000 histologicky vyšetřovala mozkovou tkáň zjištěných případů onemocnění skotu. Od počátku února 2001 byla zavedena metoda Western blott s využitím testů švýcarské firmy Prionix v laboratořích v Praze, s kapacitou vyšetření 50 až 100 vzorků denně, a v Jihlavě, s možností denního vyšetření 400 až 500 vzorků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist