https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-v-prazske-zoo-umele-oplodnili-samici-lva-indickeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři v pražské zoo uměle oplodnili samici lva indického Video

4.1.2019 00:40 | PRAHA (ČTK)
Veterináři v pražské zoo ve středu uměle oplodnili samici lva indického Ginni.
Veterináři v pražské zoo ve středu uměle oplodnili samici lva indického Ginni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Veterináři v pražské zoo ve středu uměle oplodnili samici lva indického Ginni. Je to jediný způsob, jak tyto vzácné lvy v Praze rozmnožit. Použili sperma samce Jamvana, který pochází stejně jako Ginni z indického Gudžarátu. Včera o tom informovala mluvčí zoo Lenka Pastorčáková.
 

"V současné době nemáme jinou možnost, jak naše vzácné lvy rozmnožit, neboť se ukázalo, že samice Suchi je neplodná a pro Ginni je za dané situace jedinou šancí na potomstvo umělá inseminace," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Lvi z Prahy přitom podle něj znamenají velkou naději jak pro evropský chov ohroženého druhu, tak pro zachování lva indického v globálním měřítku.

Ginni se od úterý pářila se samcem Sohanem zapůjčeným ze Zoo Ostrava. Lvice mají takzvanou provokovanou ovulaci, kterou vyvolává mechanická stimulace při styku se samcem. "Během odpoledne bylo zaznamenáno 26 pokusů o páření, takže doufáme, že stimulace byla dostatečná," uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Zákrok pak v Praze provedl tým profesora Thomase Hildebrandta z berlínského Leibnizova institutu ve spolupráci s veterináři z pražské zoo. Od odebrání spermatu do inseminace uběhlo asi dvě a půl hodiny. Podle Hildebrandta nebyly žádné komplikace. "Na základě zkušenosti s jinými druhy bych pravděpodobnost úspěchu odhadl na 60-70 procent," podotkl.

Chovatelé budou samici pečlivě sledovat a odebírat vzorky trusu, ve kterém budou sledovat výskyt steroidních hormonů. "První známky změn můžeme u samice pozorovat po 60 dnech, ale vzhledem k tomu, že by mohlo jít i o falešnou březost, musíme si opravdu počkat až na finální fázi, která nastává po 110 dnech," uvedl hlavní veterinář pražské zoo Roman Vodička.

Lev indický žije pouze v Girském lese a jeho okolí v indickém Gudžarátu v počtu zhruba 600 jedinců. "Evropský chov čítá 143 jedinců, kteří navíc pocházejí z pouhých 11 dovezených lvů; nutně tak potřeboval oživit novou krví," uvedla mluvčí.

Pražská zoo získala s pomocí české diplomacie v roce 2015 tři šelmy z Indie - samce Jamvana a dvě lvice - Suchi a Ginni. Nedařilo se je však rozmnožit přirozenou cestou, proto byl submisivní Jamvan dočasně nahrazen prověřeným samcem Sohanem z ostravské zoo. Ten však svou úlohu také nesplnil. "Proto přišla na řadu umělá inseminace, při které se Sohan osvědčil jako přirozený stimulátor ovulace," dodala Pastorčáková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist