https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-vitaji-novelu-veterinarniho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři vítají novelu veterinárního zákona

1.3.2003 11:54 | PRAHA (ČIA)
Novela veterinárního zákona, kterou ve čtvrtek 27. února schválila poslanecká sněmovna, by mohla podle ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Holejšovského "v této podobě velmi dobře sloužit ještě roky po vstupu ČR do EU". Důvodem novely bylo dosáhnout kompatibility s evropskou legislativou především tak, aby umožňovala orgánům státního veterinárního dozoru rychle přijímat odpovídající rozhodnutí stejně jako je tomu v EU. Informoval o tom tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Novela podle Dubna reflektuje krajské uspořádání a zřizuje krajské veterinární správy, které budou mít své inspektoráty zpravidla v místech dosavadních okresních veterinárních správ. Změna zákona zavádí také povinnou registraci dopravců a přepravců zvířat a zpracovatelských závodů a ustanovení o náhradách nákladů a ztrát, které vznikly v důsledku provádění mimořádných veterinárních opatření. Potraviny živočišného původu, které neodpovídají požadavkům na zdravotní nezávadnost, se podle novely mají nadále posuzovat jen jako nepoživatelné.

Jak Duben dále řekl, důležité je stanovení ochranných lhůt pro doplňkové látky, popřípadě léčivé přípravky, které zanechávají nežádoucí rezidua. Nebyla-li výrobcem takovýchto látek ochranná lhůta uvedena, mohou být suroviny k výrobě potravin pro lidi využívány po uplynutí nejméně 28 dnů, jde-li o maso drůbeže a savců, sedm dnů, jde-li o mléko a vejce a 500 stupňodnů, jde-li o maso ryb. Počet stupňodnů se získá násobením průměrné denní teploty vody počtem dnů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist