https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-zakazali-dovoz-zvirat-neznameho-puvodu-bez-majitele-z-ukrajiny-do-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři zakázali dovoz zvířat neznámého původu bez majitele z Ukrajiny do ČR

17.3.2022 00:54 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Státní veterinární správa (SVS) především kvůli riziku zavlečení vztekliny zakázala dovoz zvířat neznámého původu bez majitele z Ukrajiny do České republiky. V odůvodněných případech mohou veterináři udělit výjimku. Opatření se nevztahuje na psy, kočky a fretky, které si přivážejí s sebou Ukrajinci, kteří prchají z vlasti. Zájmových zvířat jako jsou morčata, křečci nebo kanárci se nařízení netýká. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Doplnil, že k podobným krokům přistoupilo už mnoho dalších zemí Evropské unie.
 

Veterináři v posledních dnech zaznamenali zvýšený počet rizikových převozů zvířat neznámého původu z Ukrajiny do ČR. SVS nejprve z důvodu rizika zavlečení nebezpečných nákaz zvířat a nemocí přenosných ze zvířat na člověka přesun psů či koček bez majitele nedoporučovala. Následně nařídila pro taková zvířata karanténu, nyní musela znovu podmínky zpřísnit.

Za nerespektování zákazu může být fyzickým osobám uložena pokuta až 100 000 korun, právnickým nebo fyzickým podnikajícím osobám hrozí sankce až dva miliony korun.

Výhradně na základě udělené výjimky bude povolen dovoz koní z Ukrajiny do ČR. "Pokud jde o hospodářská zvířata pocházející z Ukrajiny, ta přepravována do ČR nebudou, neboť Ukrajina zakázala vývoz všech hospodářských zvířat ze země," uvedl Vorlíček.

Ukrajinci, kteří si s sebou přivážejí psa, kočku nebo fretku se musejí řídit pravidly zveřejněnými na webu SVS.

ČR je podle veterinární správy od roku 2004 uznávaná jako země bez nákazy vztekliny. Na Ukrajině se naopak podle SVS vyskytují stovky případů vztekliny ročně. Z posledního dostupného hlášení pro Světovou organizaci pro zdraví zvířat (OIE) vyplývá, že Ukrajina za první pololetí loňského roku evidovala více než 310 ohnisek vztekliny, z toho 135 případů u koček a 113 u psů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist