https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-zrusili-cinnost-28-podnikum-na-zpracovani-masa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři zrušili činnost 28 podnikům na zpracování masa

23.7.2001 16:57 | BRNO (ČIA)
Činnost 28 z celkového počtu 52 podniků na zpracování masa v České republice v kategorii C3, které nesplňovaly hygienická kritéria ČR ani Evropské unie pro produkci zdravotně nezávadných potravin, byla ukončena k 30. červnu 2001. Dalších 15 podniků bylo převedeno do vyšší kategorie a v případě devíti firem ještě nebylo řízení uzavřeno. Na dnešní tiskové konferenci v Brně to uvedl předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Ladislav Steinhauser. "Kdo chce vyrábět potraviny, musí také splňovat určité podmínky," zdůraznil.
 

Svaz se zasazuje, aby v ČR byly nastoleny rovné podmínky pro všechny. Ti, kdo investovali a splňují hygienické podmínky výroby potravin, v současnosti nemohou cenově konkurovat těm, kteří by na trhu s rovnými podmínkami již dávno neexistovali. ČSZM sdružuje podle slov předsedy 140 subjektů, které představují přibližně 70 procent veškeré kapacity oboru v ČR.

Steinhauser poznamenal, že do vstupu země do EU nesmí z hlediska naplňování stanovených veterinárních hygienických podmínek v ČR existovat jediný podnik v kategorii C. Do 31. prosince 2001 proto Státní veterinární správa (SVS) povolila činnost 37 jatkám, 53 bourárnám a 62 masným výrobnám v kategorii C2 a do konce roku 2002 má skončit 147 jatek, 287 bouráren masa a 297 masných výroben v kategorie C1.

Vzhledem k dodržování veterinárních hygienických požadavků bude podle dosavadních zjištění v naplňování podmínek SVS nadále působit bez omezení činnosti 286 podniků na zpracování masa v kategorii A, splňujících standardy ČR a v zásadě rovněž EU, a dále 1345 firem v kategorii B, které vyhovují zásadním kritériím ČR a jsou zároveň schopny naplnit požadavky EU.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist