https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarni-dozor-vysetri-veprove-z-rakouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinární dozor vyšetří vepřové z Rakouska

26.1.2001 17:45 | PRAHA (ČIA)
Vyšetření všech zásilek vepřového masa z Rakouska na přítomnost antibiotik a hormonů, které byly až dosud rakouskými orgány prokázány, nařídila Státní veterinární správa (SVS) České republiky. Současně s tím je pozastavena jejich další distribuce do doby, než bude znám výsledek vyšetření. ČIA to potvrdil tiskový mluvčí SVS Jiří Duben. Veterináři tak reagují na informace o možném výskytu reziduí antibiotik a hormonů ve vepřovém mase z Rakouska v souvislosti s jejich údajným nezákonným zkrmováním.
 

Podle Dubna je zkrmování antibiotik v České republice přísně zakázáno a dosud nebyl zjištěn jediný případ porušení tohoto zákazu. "V případě pozitivního výsledku vyšetření na rezidua antibiotik nebo růstových hormonů v rakouském vepřovém by Státní veterinární správa dočasně zakázala dovoz vepřového z Rakouska až do doby stanovení nových podmínek dovozu," upozornil Duben. Nedílnou součástí těchto podmínek by potom byl negativní výsledek laboratorního vyšetření každé dovážené šarže vepřového masa na přítomnost antibiotik a růstových hormonů.

Česká veterinární správa pojímá přijaté opatření jako akt předběžné opatrnosti s ohledem na to, že nemá dosud podrobné informace o opatřeních, která přijala rakouská veterinární služba, aby se případy pozitivně testovaného vepřového masa neopakovaly.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist