https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarni-inspektori-objevili-v-medlove-zubozene-psy-podali-trestni-oznameni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinární inspektoři objevili v Medlově zubožené psy, podali trestní oznámení

19.3.2024 23:11 (ČTK)
Dva zubožené psy objevili veterinární inspektoři u domu v Medlově-Králové na Olomoucku. Majitel podvyživené psy choval v nevyhovujících podmínkách, obecní úřad proto rozhodl o jejich odebrání. Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj podala trestní oznámení kvůli možnému spáchání trestného činu týrání zvířat a pro policii vypracuje odborné vyjádření, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.
 

Inspektoři chov v Medlově-Králové zkontrolovali na základně podnětu. "Během kontroly, k níž veterinární inspektoři přizvali i zástupce obce s rozšířenou působností a policie, se na místě nacházeli dva zhruba sedmiletí kříženci německé dogy. Podmínky, v níž byli psi chováni, byly tristní. Chov probíhal v kotci a boudě s velkým množstvím neodklízených výkalů. Zvířata neměla adekvátní suché místo k ulehnutí," uvedl Majer.

Oba psi podle Majera vykazovali znaky různého stupně podvýživy. Jeden byl úplně vyhublý a oba měli hnisavé výtoky z očí a na těle otlaky. "Po posouzení stavu psů a chovatelského prostředí rozhodl zástupce obce s rozšířenou působností o předběžné náhradní péči," řekl Majer. Psi byli hospitalizováni na veterinární klinice, poté se stane jejich domovem útulek.

Veterinární inspektoři řeší i případ německého ovčáka, který žil v nevyhovujících podmínkách v pražské čtvrti Lhotka. "Při kontrole provedené na základě obdrženého podnětu nalezli veterinární inspektoři zhruba sedmiletého psa uvázaného na krátkém řetězu. Kvůli krátkému úvazu se nemohl pes skrýt před nepříznivým počasím do boudy, nikterak jej před ním nechránil ani kotec. Zvíře bylo chorobně vyhublé a velmi bázlivé," uvedl Majer. Psa převezli do útulku, kde u něj veterinární lékař zjistil nádor varlete. "Z důvodu rizika budoucí metastáze veterinář psa neprodleně kastroval," dodal Majer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist