https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarni-legislativa-je-temer-kompatibilni-s-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinární legislativa je téměř kompatibilní s EU

9.11.2001 17:54 | PRAHA (ČIA)
Z hlediska harmonizace veterinární legislativy by mohla ČR vstoupit do EU bez velkých problémů vstoupit již nyní. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
 

Podle SVS by se přitom neměly kandidátské země včetně ČR v přijímání s Evropou harmonizované legislativy nechat "deptat referenčním datem 1. 1. 2003, když je dnes jasné, že k tomuto datu nikdo zřejmě v tak krátké době přijatý být nemůže a z důvodu omezení ústavami jednotlivých zemí nelze legislativu EU beze zbytku přijmout".

Podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského navíc hodnotí úroveň našeho veterinárního dozoru inspekce z Bruselu opakovaně jako srovnatelnou se zeměmi EU.

"Bohužel se ale mnohdy stále setkáváme s přístupem, jako kdybychom teprve začali veterinární legislativu tvořit. Problémy, které máme, jsou ale jen detailní, a stále se průběžně pilují. Viz například poslední novelizované vyhlášky, například vyhláška č. 326/2001 stanovící, jak se má označovat hovězí maso uváděné do oběhu nebo vyhlášky č. 399/2001 a č. 400/2001, které novelizují vyhlášky č. 286/199 a č. 287/1999, které nově určují co je specifikovaný rizikový materiál a stanoví povinnost jej barvit a stanoví podmínky pro zacházení s odpady živočišného původu. Kromě toho by měl od 1. ledna 2003 platit nový veterinární zákon, který již bude zcela vycizelován podle evropské veterinární legislativy," uvedl Holejšovský.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist