https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarni-opatreni-budou-regionalizovana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinární opatření budou regionalizovaná

29.10.2001 18:07 | PRAHA (ČIA)
Přijímat mimořádná veterinární opatření týkající se pouze určitého území, kde se vyskytnou případná ohniska nákaz, bude zřejmě v EU trendem při likvidacích veškerých epidemií hospodářských zvířat. Vyplynulo to, mimo jiné, z jednání šéfů veterinárních správ zemí EU i kandidátských zemí, který se uskutečnilo v průběhu minulého týdne v německém Hannoveru a o jehož výsledcích dnes ČIA informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

"V zásadě to znamená přijímat opatření v režimu, který se osvědčil při likvidaci klasického moru prasat," konstatoval Duben. Z jednání v Hannoveru dále vyplynulo, že "bez světové harmonizace kvalitního, důsledného a stále se vyvíjejícího systému veterinárního dozoru nad potravinami živočišného původu nelze hovořit nejen o bezpečnosti potravin, ale vůbec o životě člověka".

Jednání, které organizoval Mezinárodní úřad pro nákazy (OIE), přineslo některé nové pohledy na likvidaci nebezpečných nákaz, zejména po zkušenostech s aférami poslední doby, jako je nemoc šílených krav, slintavka a kulhavka či klasický mor prasat. "Názor na případnou nouzovou vakcinaci okolo ohnisek v případě výskytu slintavky a kulhavky s následným utracením zvířat poté, co se nákaza přestane šířit, se po zkušenostech z Holandska mění. Toto preventivní opatření - supresivní vakcinace - se v Holandsku ukázalo jako účinné, zejména v porovnání s Velkou Británií, která se tomuto opatření dosud brání," informoval Duben.

Jak dále informoval, v Hannoveru se hovořilo i o případné nouzové vakcinaci mimořádně cenných zvířat chovaných v zoologických zahradách. "Bylo by to možné, ale jen za podmínky, že by území dotyčného státu bylo Mezinárodním úřadem pro nákazy (OIE) nadále považováno za slintavky a kulhavky prosté bez vakcinace. A to proto, neboť by v případě zoozvířat nebylo možné tato zvířata utrácet jako při supresivní vakcinaci vnímavých hospodářských zvířat," dodal Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist