https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarum-se-take-nelibi-preprava-zvirat-na-dalku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinářům se také nelíbí přeprava zvířat na dálku

19.6.2001 17:30 | PRAHA (EkoList)
V pondělí 25. června přijede do Prahy speciální kamion s putovní výstavou "Konec transportů živých zvířat". Výstavu organizují evropské organizace ochránců zvířat a má upozornit na kruté podmínky, kterým jsou zvířata v průběhu mnohahodinových až několikadenních transportů vystavena. Ve čtvrtek 21. června vyráží kamion s výstavou z litevského Kaunasu. V ČR výstavu organizuje a zaštiťuje Společnost pro zvířata.
 

"Jde o milióny hospodářských zvířat ročně. Při přepravě trpí nelidským zacházením, dehydratací, hladem a stresem. Přitom je mnoho zvířat cestou zraněno anebo vůbec nepřežije," vysvětluje náplň výstavy Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata. Výstava přijede do ČR v pondělí ráno a od 9.00 bude k dispozici novinářům před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově. V 11.00 pak kamion přijede na Letenskou pláň, kde si výstavu budou moci prohlédnout všichni návštěvníci.

Proti transportům živých hospodářských zvířat se ale staví i odborníci. "Veterináři mají na dlouhodobé transporty živých zvířat prakticky stejný názor jako nevládní organizace věnující se ochraně zvířat," řekl dnes EkoListu mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. Ředitel SVS Josef Holejšovský podle Dubna také již několikrát na mezinárodní úrovni nabízel kapacity českých jatek, kde by mohla být zvířata poražena, aby nemusela být přepravována na dlouhé vzdálenosti živá. Podle mluvčího Dubna SVS souhlasí s názorem aktivistů za práva zvířat, že jsou dlouhodobé transporty zvířat neúnosné a zbytečné.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist