https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetrna-velmoc-spanelsko-hlasi-neobvykly-jev-0-mw-instalovanych-vetrnych-elektraren-v-roce-2015
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Větrná velmoc Španělsko hlásí neobvyklý jev: 0 MW instalovaných větrných elektráren v roce 2015

10.2.2016 04:28 | PRAHA (oEnergetice)
V roce 2015 nebyl ve Španělsku instalovaný jediný megawatt ve větrných elektrárnách.
V roce 2015 nebyl ve Španělsku instalovaný jediný megawatt ve větrných elektrárnách.
Foto | Xavi / Flickr
Rok 2015 byl nejhorším rokem pro větrnou energetiku ve Španělsku od 80. let, kdy zde začal postupný rozvoj větrné energetiky, který byl urychlen v 90. letech a který nakonec vyústil v téměř 23 GW současného instalovaného výkonu větrných elektráren. V roce 2015 však nebyl instalovaný ani 1 megawatt.
 

Podle informací Světové rady pro větrnou energetiku (GWEC) bylo ve Španělsku, které je díky cca 20% podílu elektřiny z větrných elektráren na domácí spotřebě elektřiny považováno za větrnou velmoc, za poslední 4 roky instalováno 1 932 MW větrných elektráren, což činí ze současného volebního období nejhorší období od roku 2000.

Od zavedení nového systému podpory v roce 2013 bylo podle GWEC instalováno pouze 27 MW větrných elektráren. Španělsko tak může mít problém se splněním závazných cílů pro podíl energie z OZE na konečné hrubé spotřebě energie stanovených Evropskou unií. Podle Španělské asociace pro větrnou energetiku (AEE) je základem pro splnění stanovených cílů pro rok 2020 obnovení právních záruk pro větrné elektrárny, o které tyto zdroje přišly kvůli zmíněné reformě.

Současnou situaci pociťují i španělské společnosti, které se výrobou větrných turbín zabývají. Svoje podnikání přeorientovaly na export větrných turbín do zahraničí a do států s aktivní podporou větrné energetiky.

Španělské společnosti Iberdorla a Gamesa i přes úpadek větrné energetiky ve Španělsku zvyšují cenu svých akcií. Mnohem výrazněji však Gamesa, která nedávno oznámila, že uvažuje o partnerství se společností Siemens, což zvedlo cenu akcií o dalších 20 %. Akcie Gamesy za rok 2015 zaznamenaly nárůst hodnoty o cca 110 %.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist