https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetrny-mlyn-na-mouku-quotbere-vitrquot-jindrichovickym-elektrarnam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřVětrný mlýn na mouku "bere vítr" Jindřichovickým elektrárnám

7.6.2003 17:11 | JINDŘICHOVICE POD SMRKEM (EkoList)
"Všechny vynálezy vznikly z lenosti. Stejně tak tento mlýn. Nebavilo mne už točit klikou a tak jsme si pořídili mlýn poháněný větrem." Těmito slovy nás uvítal Zbyněk Vlk, který se svou rodinou žije v Jindřichovicích pod Smrkem. Vlk se snaží žít v souladu s přírodou a co nejvíce soběstačně, pěstuje si vlastní plodiny, peče vlastní chleba, chová kozy a koně a oprašuje stará řemesla a dovednosti.
 

"Mlýn jsme postavili za 150 tisíc korun, z toho 135 tisíc jsme dostali z grantu od Nadace Partnerství a z RECu, zbytek jsou prostředky občanského sdružení Lunaria a naše práce," popisuje Vlk. Pro stavbu mlýna použili původní postupy, cihly pospojovali maltou z kravinců, hlíny, jílu a slámy, omítka je z rozvařené mouky, hlíny a jílu, střecha je pak šindelová.

Podle Vlka bylo nejtěžší sehnat samotnou větrnou turbínu: "Museli jsme si pro ni dojet až na sever Moravy. Pak jsme ji trochu upravili, takže teď nám dobíjí akumulátor, na kterém pak pouštíme gramofon - náš jediný elektrický spotřebič." Vlkova rodina žije v domě bez elektřiny, a to i přesto, že v podstatě za humny mají dvě zbrusu nové větrné elektrárny. "Potíž je v tom, že elektrárny dodávají proud do sítě, aby se vykompenzovaly výkyvy ve výkonu. Při slabém větru pak obec ze sítě zase odebírá. Nikdy nebudete mít jistotu, že ta elektřina není z jaderné elektrárny. A takovou elektřinu my nechceme."

Vlk se svými přáteli plánuje, že na mlýn napojí ještě různé nářadí jako vrtačku či brusku. "Čas od času je třeba něco spravit nebo vyrobit, tak proč si to neudělat sám?" říká Vlk. Při stavbě nového chlívku pro kozy si chtějí osvojit tradiční stavební práce, které pak využíjí při stavbě velké stodoly.

Jindřichovický mlýn je jediný veřejnosti přístupný mlýn v Čechách, za malý peníz si můžete prohlédnout stroj i výstavu fotografií mlýnů z celé České republiky.

Za větrným mlýnem je vidět rotor větrné elektrárny
Zbyněk Vlk ukazuje,jak se spouští větrný mlýn Stroj pochází ze severní Moravy, vyroben byl na počátku 20. století.
Zbyněk Vlk se stará o kozy... ...pěstuje si vlastní obilí... ...a na stavbě chlívku se učí tradiční stavební postupy
Větrný mlýn v Jindřichovicích pod Smrkem je v těsném sousedství zbrusu nových větrných elektráren. Stroj pochází ze severní Moravy a je vyroben počátkem 20. století.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist