https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsina-lidi-ve-sporu-s-myslivci-fandi-ochrancum-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina lidí ve sporu s myslivci fandí ochráncům přírody

11.9.2001 14:51 | PRAHA (EkoList)
Tři ze čtyř obyvatel České republiky se ve sporech o podobu nového mysliveckého zákona staví na stranu ochránců přírody a lesníků. Naopak nesouhlasí s postoji myslivců. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila agentura TN Sofres Factum.
 

Na stranu ochránců životního prostředí se podle vlastního vyjádření staví téměř 70 procent české veřejnosti. S názory myslivců se ztotožňuje pouhých 20 procent lidí. V jednotlivých sporných bodech, o něž se ekologické organizace a lesníci s myslivci přou, je pak podpora veřejnosti na straně aktivistů ještě výraznější. Například proti zařazení chráněných druhů živočichů na seznam lovné zvěře se staví 77,5 procenta lidí. S jejich zařazením souhlasí pouhých 14 procent. Lidé také nesouhlasí s tím, aby si myslivci chovali zvěř speciálně pro lov - 73 procent respondentů má za to, že v lesích a na polích by mělo žít jen tolik zvěře, kolik jich příroda sama uživí. Pouze 14,3 procenta lidí si myslí, že by tam měla žít i uměle přemnožená zvěř.

Lidé se velmi výrazně staví také za názory vlastníků lesů (zastupovaných Sdružením vlastníků soukromých a obecních lesů - SVOL a Lesy ČR). Podle více než 70 procent dotázaných má mít majitel lesa právo určovat si sám, komu své pozemky k myslivecké činnosti pronajme. Opačný názor má necelých 17 procent lidí.

Valná většina dotázaných žádá zavedení speciálních psychologických a zdravotních testů pro ty, kdo chtějí získat lovecký lístek. Testy by přivítalo téměř 94 procent lidí, proti je necelých 5 procent dotázaných.

Výsledky průzkumu dnes už přivítala ekologická organizace Hnutí DUHA. Podle ní totiž mohou názory tak velké části veřejnosti zkomplikovat postavení myslivecké lobby ve sněmovně. Parlamentní Zemědělský výbor má totiž myslivecké zákony začít projednávat právě tento čtvrtek (13. září). "Pokud na straně ekologických organizací a majitelů lesů stojí bezmála sedmdesát procent voličů, zatímco myslivce podporuje necelá pětina, nemohou to stranické kluby ignorovat," říká Jaromír Bláha, šéf programu "Lesy" v Hnutí DUHA.

Jednatele největší myslivecké organizace v ČR - Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Vladimíra Broukala výsledky průzkumu nepřekvapily. "Vůbec mě to nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že znám lidi, kteří otázky zadávali," řekl dnes Broukal EkoListu. Podle něj jej zadávaly Lesy ČR, SVOL a Hnutí DUHA. "Divím se, že se tak seriózní firmy spojily s takovou militantní skupinou, jakou je Hnutí DUHA," komentoval to jednatel ČMMJ. Skutečnost, že by její organizace průzkum zadávala agentuře TN Sofres Factum, však odmítá mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová. "Podle našich informací ten průzkum zadala Agrární komora ČR," řekla Šůlová EkoListu s tím, že má za to, že mezi zadavateli nebyly ani Lesy ČR, ani SVOL. "Navíc průzkum veřejného mínění potvrdil, že Hnutí DUHA prosazuje to, co chce naprostá většina občanů. Pokud ČMMJ považuje názory české veřejnosti za militantní, je to její problém," komentovala Šůlová slova Vladimíra Broukala.

Podle agentury TN Sofres Factum proběhl výzkum na začátku letošního června. To podle Broukala dokazuje, že jde o přesně načasovanou kampaň, která má ztížit pozici myslivců před jednáním ve sněmovně. "Proč myslíte, že vám dali data až teď?," ptá se Broukal. S tím, že je zveřejnění informací o průzkumu načasované, souhlasí i Karolína Šůlová. Podle ní je to ale dobře: "Poslanci by pochopitelně měli vědět, co si jejich voliči myslí," říká mluvčí Hnutí DUHA.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist