https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsinu-zlatych-medaili-na-brnenskem-veletrhu-animaltech-ziskali-cesti-vyrobci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většinu zlatých medailí na brněnském veletrhu AnimalTech získali čeští výrobci

29.4.2023 00:27 | BRNO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Preston Keres / U.S. Department of Agriculture / Flickr.com
Většinu zlatých medailí na brněnském veletrhu AnimalTech získali čeští výrobci. Bodovala různorodá technika pro chov i rostlinnou výrobu, ale také krmná směs pro nosnice s konopným semínkem. Jedna zlatá medaile míří k japonskému výrobci Kubota Corporation za kombinovaný lis. Předání medailí bylo součásti slavnostního zahájení veletrhu v minulém týdnu.
 

Oceněná řídící jednotka Age - Vent Pigs od společnosti Age z Českého Meziříčí na Rychnovsku obstará ventilaci, krmení, napájení i osvětlení v sekčním chovu prasat bez zásahu obsluhy. Jednotka sama vyhodnocuje a přizpůsobuje parametry v jednotlivých odděleních stáje. Díky vzdálené správě přes počítač i mobilní telefon získá farmář přehled o chovu, spotřebě krmení, napájení a osvětlení.

Dalším oceněným exponátem je UniBox, rozebíratelný box pro telata od výrobce stájových technologií Farmtec z Jistebnice na Táborsku. Slouží pro individuální i skupinové ustájení telat v období mléčné výživy. Sestavuje se libovolně podle rozměrů stáje a počtu zvířat.

Oceněná Nesenka NZ 7 od společnosti Cernin z Budišova nad Budišovkou na Opavsku je univerzální polonesený krmný a zastýlací stroj.

Hodnotící komise ocenila také krmnou směs pro nosnice obsahující konopné a lněné semínko. Vyrábí ji českobudějovická společnost Hansa C.B., vystavuje Výzkumný ústav živočišné výroby. Obsahuje čtyři procenta semínka z nepsychotropních odrůd konopí a šest procent lněného semínka. Vejce takto krmených nosnic mají vyšší hmotnost a více živin, lepší se také zdravotní stav slepic.

Oceněným exponátem je také kombinovaný lis s variabilní komorou od japonského výrobce zemědělských a průmyslových strojů Kubota Corporation. Používá se k lisování zavadlé hmoty s okamžitým zabalením do fólie.

Předávání cen se zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), poukázal na technologické inovace v chovech. "Hodně se přetřásá téma precizního zemědělství, je spojováno s rostlinnou výrobou, ale myslím si, že v chovu zvířat a živočišné výrobě už bylo v tomto směru vykonáno hodně a další vývoj má obrovský potenciál," řekl Nekula. Zmínil využití čipů a senzorů v chovu i výrobě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist