https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vice-nez-dve-tretiny-ze-168-sobotnich-pozaru-v-cesku-byly-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více než dvě třetiny ze 168 sobotních požárů v Česku byly v přírodě

16.7.2023 19:34 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než dvě třetiny ze 168 sobotních požárů v Česku byly v přírodě. Hořelo v lesích i na polích. Celkový počet požárů byl v sobotu víc než trojnásobný proti dlouhodobému průměru. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Martina Götzová. Za celý loňský rok byla z celkového počtu požárů v ČR v přírodním prostředí zhruba třetina. Sobota byla dosud nejteplejším dnem letošního roku, na celém území republiky platilo vysoké nebezpečí požárů. Dnes už byla situace zřejmě i díky ochlazení po ranním a dopoledním dešti klidnější.
 

V přírodním prostředí bylo v sobotu podle evidence hasičů 116 požárů. "Různé lesy, travní porosty, louky, sláma, pole," popsala Götzová místa zásahů. "V dlouhodobém průměru za zhruba posledních pět let máme 50 požárů za den," doplnila mluvčí. Meziroční srovnání za jednotlivé dny by podle ní bylo zkreslené rozdílným počasím.

Požáry v přírodě zaměstnávaly hasiče v sobotu i dnes. V noci na dnešek hořely lesy na Písecku a Sokolovsku, hasičům při zásazích pomohl déšť. Mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku hořely zhruba čtyři hektary porostu, oheň je zlikvidovaný a hasiči už místo mohli opustit.

U Jetětic na Písecku požár zasáhl zhruba 40 hektarů lesa, hasiči ho mají pod kontrolou, už se nešíří. K hašení povolali tři vrtulníky, dva policejní a jeden letecké hasičské služby, kterou objednávají ministerstva zemědělství a životního prostředí. Na Písecku tak stát využil smlouvu na leteckou hasičskou službu hned po začátku její platnosti, od soboty do poloviny září ji soukromými vrtulníky zajišťuje slovenská společnost Heli Company. Každý z policejních má vak s objemem 1000 litrů vody, hasičský 3000 litrů. Vodu berou z Orlické přehrady.

Jednalo se o nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Na místě je asi 30 termokamer, které hasiči využijí pro vyhledávání skrytých ohnisek, uvedla na webu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Požár by měli hasiči zlikvidovat v řádu dnů. Místa, kde hořelo či hoří, jsou hodně suchá. Náročná je pro hasiče kombinace terénu a extrémního horka. Během zásahu se zranilo pět hasičů, v drtivé většině je to kombinace nadýchání kouře, horka a vyčerpání.

Hasiči dnes zlikvidovali také oba požáry skládek odpadu na severu Čech, ve Vysoké Peci na Chomutovsku a Volfarticích na Českolipsku. Ve Vysoké Peci začala v sobotu po poledni hořet 15 metrů vysoká hromada odpadu. Požár se hasičům podařilo lokalizovat v 18:30, dnes dohašovali skrytá ohniska. Asistovali jim u toho zaměstnanci skládky, kteří bagrem rozhrabávali prohořelou hromadu odpadu. Hasební práce hasiči ukončili dnes dopoledne. Na skládce odpadu ve Volfarticích hořelo už od pátku, a to na ploše 50 krát 30 metrů. Hasiči sice s hašením skončili v sobotu dopoledne, stále se ale poté objevovala nová ohniska. Zásah tak byl ukončen také až dnes dopoledne.

V sobotu řada požárů vypukla také při polních pracích. V Hrdlořezích na Mladoboleslavsku hořely traktor s lisem a pole, škoda je 14 milionů korun. Pole od balíkovacího stroje vzplálo u obce Droužkovice na Chomutovsku, oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Ještě o milion korun vyšší škoda zůstala po požáru balíkovače slámy a pole v Dymokurech na Nymbursku. Ve Vraném na Kladensku shořel stoh slámy.

Dnešní průběžný počet požárů odpovídal dlouhodobému průměru. "Neděle byla výrazně klidnější - 52 požárů, z toho 25 v přírodním prostředí," uvedl po 17:00 na twitteru Hasičský záchranný sbor. Balíky slámy dnes hořely u Zábrodí na Náchodsku, oznámili na twitteru hasiči z Královéhradeckého kraje.

Celoroční statistiky požárů v přírodě zveřejněné Götzovou ukazují, že jejich podíl na celku byl loni vyšší než o rok dřív. Z loňských 20.813 požárů bylo v přírodním prostředí 6816, tedy téměř třetina. Předloni ze 16 162 zásahů u požáru vyjížděli hasiči do přírody ve 3588 případech, což byla necelá čtvrtina celku. Leteckou techniku hasiči loni využili u 23 lesních požárů, přičemž zásah v Národním parku České Švýcarsko se počítá za jednu událost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist