https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vichrice-na-sumave-znicily-dalsich-30-tisic-kubiku-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vichřice na Šumavě zničily dalších 30 tisíc kubíků dřeva

11.1.2003 12:17 | VIMPERK (ČIA)
Na území Národního parku Šumava leží po vichřicích ze začátku ledna 179 tisíc kubíků polomů a vývratů. "Z říjnové vichřice činil odhad 200 tisíc kubíků, podařilo se zpracovat 51 tisíc kubíků a nyní padlo dalších 30 tisíc kubíků dřeva," řekl ČIA tiskový mluvčí Správy NP Zdeněk Kantořík s tím, že odhadovaná škoda je řádově 39 milionů korun.
 

Nejvíce postižené oblasti jsou podle Kantoříka v jižní části parku, především v okolí Nové Pece a Stožce. "Jednotlivě nebo ve skupinách padlé stromy jsou však roztroušeny po celém území parku," řekl mluvčí. "Prioritou pro první dny je odstranění padlých stromů z komunikací, z lyžařských tras a také z okolí vodních toků, aby padlé kmeny nevytvářely překážky při povodňových stavech," dodal s tím, že umožní-li to povětrnostní podmínky, bude zpracování polomů probíhat i v zimních měsících.

NP Šumava byl vyhlášen 20. března 1991, zaujímá celkem 69,03 hektaru, z toho 55,6 hektaru (tedy 81 procent) tvoří lesy. Ve 20. století bylo na Šumavě zaznamenáno přes 70 silných vichřic. Nejhorší následky měla vichřice z roku 1984, jejíž zpracování trvalo až do začátku devadesátých let. Tehdy bylo zpracováno na dnešním území NPŠ téměř 1,5 milionu kubíků polomů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist