https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vichrice-v-krnap-ponicila-asi-5000-metru-krychlovych-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vichřice v KRNAP poničila asi 5000 metrů krychlových dřeva

14.2.2020 00:14 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Vichřice, která se přes Královéhradecký kraj přehnala na začátku týdne, v Krkonoších na lesních porostech větší škody nenapáchala. / Ilustrační foto
Vichřice, která se přes Královéhradecký kraj přehnala na začátku týdne, v Krkonoších na lesních porostech větší škody nenapáchala. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vichřice, která se přes Královéhradecký kraj přehnala na začátku týdne, v Krkonoších na lesních porostech větší škody nenapáchala. Podle dosavadních zjištění vítr na území Krkonošského národního parku (KRNAP) poničil asi 5000 metrů krychlových dřeva. Včera to řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Orkán Kyrill v lednu 2007 poškodil v Krkonoších 88.000 metrů krychlových dřeva a zasáhl plochu 3900 hektarů.
 

"Tentokrát jde převážně o jednotlivé stromy či malá ložiska, zatím jsme neobjevili žádné rozsáhlé plošné škody. Vítr zasáhl spíše jižní část národního parku a hlavně pak podhůří," řekl Drahný.

I když na Sněžce v pondělí přístroje naměřily vítr v nárazech až 198 km/h, tedy síly orkánu, na hřebenech dosahoval už zhruba polovičních hodnot. V nejvyšších partiích Krkonoš převažuje bezlesý ekosystém arkto-alpinské tundry. V nížinách měl vítr rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu.

Hradecký kraj je méně postiženým regionem. Například Generali Česká pojišťovna v hradeckém kraji v souvislosti s vichřicí eviduje k dnešnímu dopoledni 450 škod přibližně za 15 milionů korun. Ve Středočeském kraji, kde je hlášeno nejvíce škod v ČR, eviduje Generali Česká pojišťovna 1100 událostí téměř za 25 milionů korun. Pojišťovna Allianz ve středu uvedla objem škod v hradeckém kraji ve výši 1,2 milionu korun a energetici na východě Čech, tedy i v Pardubickém kraji, předběžně vyčíslili škody na elektrických vedeních poničených větrem na dva miliony.

Vichřice, která v Německu dostala jméno Sabine, nejvíce škod v hradeckém kraji napáchala v pondělí 10. února odpoledne, především na Náchodsku a Trutnovsku. Hasiči v kraji od nedělních 20:00 do úterní půlnoci evidovali 418 událostí, z toho asi 380 souviselo s větrem. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve ze silnic, pomáhali s jištěním uvolněných střech.

Společnost ČEZ Distribuce v pondělí ve 13:00 vyhlásila v hradeckém kraji kalamitní stav, desetitisíce domácností byly bez proudu. V pondělí ve 23:00 energetici odvolali kalamitu v okresech Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou a v úterý v 15:00 i v okresech Trutnov a Náchod.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist