https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/videa-s-lechtanymi-outloni-neukazuji-zviratka-roztomila-ale-vydesena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Videa s lechtanými outloni neukazují zvířatka roztomilá, ale vyděšená

9.7.2015 14:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Je to tak roztomilé, jak se vzdává. Na první pohled.
Je to tak roztomilé, jak se vzdává. Na první pohled.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | homlollo / YouTube
Je to jedno z těch videí, která každý rád sdílí. Na snímku s více než šesti miliony shlednutími je outloň váhavý, který je díky svému trochu ustrašenému výrazu sám o sobě extrémně roztomilý tvor. Tady ho ke všemu majitel lechtá a outloň blaženě zvedá ruce nad hlavu. Je to roztomilé až k nevydržení. Dokud se člověk nedozví, že zvedání pacek nad hlavu znamená, že je zvíře vyděšené. Na to, že lechtání outloňů je vlastně jejich týrání, upozorňuje kampaň ochránců zvířat International Animal Rescue. A chce zamezit jejich ilegálními obchodování.
 

„To, co vypadá jako neškodné lechtání, je ve skutečnosti mučení,“ říká mluvčí kampaně herec Peter Egan. To, že má outloň zvednuté packy znamená, že je k smrti vyděšený. Outloni se případnému nebezpečí brání tím, že v podpažních žlázách hromadí zapáchající sekret, který je zároveň toxický (outloni jsou jediní jedovatí primáti).

Samotné lechtání outloně je podle ochránců zvířat jen malá část problému. Outloni se pro svou roztomilost stali žádaným artiklem. Jak tvrdí ochránci zvířat, outloni se ke svým zákazníkům dostávají strastiplnou cestou a před tím, než jsou prodáni, jim jsou bez umrtvení vytrhány zuby.

„V noci urazí outlouni velké vzdálenosti. Skutečně si myslíte, že je dobrý nápad zavřít je do klece?“ ptá se Peter Egan a vybízí k podepsání petice, která má za cíl ukončit ilegální obchod s outloni.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist