https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-a-bratislava-budou-vice-chranit-hmyz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň a Bratislava budou více chránit hmyz

26.2.2019 16:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hmyz je pro mnoho ekosystémů nenahraditelný. Na ilustračním snímku zelená fasáda ve Vídni.
Hmyz je pro mnoho ekosystémů nenahraditelný. Na ilustračním snímku zelená fasáda ve Vídni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zahraniční kancelář města Vídně v Praze
Hmyz je pro mnoho ekosystémů nenahraditelný - hraje zásadní roli při opylování a šíření rostlin v krajině a pro řadu zvířat slouží jako zdroj obživy. Do ochrany hmyzu se mohou zapojit i města. Například Vídeň a Bratislava se v rámci projektu CITY NATURE pustily do aktivit pro ochranu a zachování biodiverzity. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

K vymírání hmyzu dochází v důsledku lidské činnosti. Zemědělské monokultury, používání pesticidů, ale i oteplování přispívá k tomu, že biodiverzita hmyzu je již několik let na ústupu. Vídeňské magistrátní oddělení pro ochranu životního prostředí proto zavádí různá opatření, jak dalšímu vymírání hmyzu zabránit. V roce 2000 byla například založena Síť Příroda (Netzwerk Natur), což je program města Vídně na ochranu živočišných druhů a biotopů, který je zároveň zakotven ve vídeňském zákoně pro ochranu přírody.

Oblasti bohaté na ekologicky hodnotné biotopy a rozmanité živočišné druhy, které jsou významné pro krajinný ráz, vyhlašuje Úřad pro ochranu přírody chráněným přírodním územím. Úřad doposud zapsal 30 % území města Vídně na seznam chráněných oblastí.

Projekt City Nature je dalším projektem na ochranu biodiverzity ve Vídni. Vídeňské magistrátní oddělení pro ochranu životního prostředí zahájilo společně s Městskými lesy v Bratislavě a slovenským Institutem aplikované ekologie Daphne tříletý projekt na zvýšení biodiverzity v městském prostředí ve Vídni a v Bratislavě. Do roku 2022 obě metropole na Dunaji společně plánují celou řadu akcí. Část z nich se například zaměří právě na zmiňovanou rozmanitost živočišných druhů a opatření pro jejich ochranu.

Město Vídeň také radí, jak podporovat hmyz. Sami za sebe můžete přispět tím, že budete kupovat biopotraviny. Ekologické zemědělství nepoužívá škodlivé pesticidy a umělá hnojiva. To dělá dobře nejen hmyzu na polích, ale i jídlu, které se nám dostává na talíř. Klíčem pro správné stravování je pak také vyváženost stravy založené na sezónních potravinách a nízké spotřebě masa. Zdravá půda a organické hnojivo ve správných dávkách činí rostliny silnějšími a odolnějšími vůči škůdcům. Semena a rostliny v biokvalitě bez postřiků by se měla stát nedílnou součástí vaší zahrady. Podle autorů projektu může hmyzu prospět i malá zahrada či balkón, kde lidé pěstují kvetoucí rostliny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist