https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-nabizi-podily-obcanskych-solarnich-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň nabízí podíly v občanských solárních elektrárnách

26.5.2017 01:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Občanská fotovoltaická elektrárna na střeše vídeňského nádraží.
Občanská fotovoltaická elektrárna na střeše vídeňského nádraží.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ian Ehm / Wien Energie
Vídeň spustila 30. kolo projektu občanských solárních elektráren. Za 950 euro mohou odběratelé získat podíl na nově stavěných elektrárnách s ročním výnosem 1,75 %. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

První občanskou solární elektrárnu zprovoznil vídeňský podnik Wien Energie v květnu 2012. Během uplynulých pěti let městská firma realizovala 30 občanských elektráren, z toho 26 solárních a 4 větrné. Do projektu se zapojilo přes 10 000 osob, které investovaly více než 35 milionů euro. Instalovaná kapacita občanských elektráren ve Vídni a okolí dosahuje 50 000 MWh.

Odběratelé Wien Energie mohou od středy 24. května získat dalších 1 076 podílů, tentokrát na chystané fotovoltaické elektrárně v přístavu Freudenau na jihu města. Každý ze zákazníků s rakouskou adresou a bankovním spojením může prostřednictvím webu www.buergerkraftwerke.at investovat až do deseti panelů po 950 eurech, a to dle principu first come, first served. Roční výnos dosahuje 1,75 % a podíly lze kdykoli za nákupní cenu odprodat zpět do rukou Wien Energie. Předcházející emise byly rozprodány v řádu hodin.

Vídeňský podnik Wien Energie, který dodává energii více než dvěma milionům odběratelů i do Dolního Rakouska a Burgenlandu, sází na decentralizovanou výrobu. V následujících pěti letech vyčlenil na investice do obnovitelných zdrojů 460 milionů euro. Cílem městské firmy je do roku 2030 zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů energie na přibližně 35–40 %.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist