https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-se-trapi-s-vodnimi-rostlinami-v-dunaji-problem-resi-obojzivelne-sekacky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň se trápí s vodními rostlinami v Dunaji. Problém řeší obojživelné sekačky

14.7.2018 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po Starém Dunaji ve Vídni plují obojživelné žací stroje (na obrázku), které sekají v hloubce 2,5 metru.
Po Starém Dunaji ve Vídni plují obojživelné žací stroje (na obrázku), které sekají v hloubce 2,5 metru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | WGM/Jobst / Zahraniční kancelář města Vídně v Praze
Vodní rostliny mohou pozitivně přispět ke kvalitě vody, ale přílišné množství zeleně není žádoucí. Své o tom nyní vědí ve Vídni, kde se poslední tři roky potýkají s explozivním růstem vodních rostlin v bočním rameni Dunaje. Město proto pořídilo nové obojživelné žací stroje, které jsou v akci sedm dní v týdnu a denně zpracují 90 tun rostlin. Informuje o tom Zahraniční kanceláře města Vídně.
 

Na počátku června Vídeň uvedla do provozu další flotilu žacích a sběrných strojů, čímž zdvojnásobila dosavadní kapacitu. Nyní je v rakouském hlavním městě v provozu celkem 17 speciálních člunů. Ty vyjíždějí každý den v šest hodin ráno a během dne pročistí vodní plochu o velikosti sedmi hektarů. Celé území je vždy předem ohraničeno, díky čemuž proud ani vítr nemohou posekané kusy rostlin roznést do širšího okolí.

Sběrné čluny pak sbírají posekané rostliny přímo ve vymezeném území. Na břehu už čekají nákladní vozy směřující do městské kompostárny ve čtvrti Lobau. Každý den takto ve Starém Dunaji sesbírají až 90 tun rostlinného materiálu. Pro srovnání, v minulých letech potřebovali ve Vídni na nasbírání takového množství celý týden.

Obojživelné žací stroje na Dunaji.
Obojživelné žací stroje na Dunaji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | WGM/Jobst / Zahraniční kancelář města Vídně v Praze

Problematice vodních rostlin se město Vídeň věnuje dlouhodobě. Doposud se však nepodařilo vysvětlit, co přesně stojí za výkyvy v růstu vodních rostlin. „Navzdory chladné zimě a intenzivní doseči vloni v říjnu byl Starý Dunaj silně porosten již po roztátí ledové pokrývky v březnu. Vysoké teploty v dubnu a květnu navíc enormně podpořily další růst,“ uvádí vedoucí vídeňského magistrátního oddělení pro vodní management Gerald Loew. Po dlouhých letech nízké vegetační aktivity nyní Vídeň čelí explozivnímu růstu. Měření ukazují, že v některých místech rostou rychlostí dvou metrů za měsíc.

Po Starém Dunaji proto nyní plují obojživelné žací stroje, které sekají v hloubce 2,5 metru. Velká hloubka je pro sekání rozhodující, neboť sekání v menší hloubce ještě zrychluje růst, zkracování blíže u dna naopak mírně brzdí budoucí růst, vysvětluje Loew. Těžce přístupné oblasti, do kterých se stroje nedostanou, pročišťují potápěči. Místním podnikům navíc vídeňský magistrát nabízí i bezplatné zapůjčení sekacích násad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist