https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vikendove-vlaky-do-saska-budou-jezdit-minimalne-do-konce-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víkendové vlaky do Saska budou jezdit minimálně do konce roku

23.8.2001 09:27 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Na prodloužení provozu víkendových rekreačních vlaků do Saska a Bavorska se v minulých dnech dohodly České dráhy (ČD) a Deutsche Bahn (DB). Možnost levného vycestování pro české a německé turisty regionálními vlaky o sobotách a nedělích do sousedních zemí tak zůstává zachována. ČIA to dnes potvrdil náměstek ředitel Obchodně provozního ředitelství (OPŘ) ČD Josef Matějovský.
 

Zpáteční či jednosměrnou jízdenku do nejbližší německé pohraniční stanice si může český občan za české peníze zakoupit v každé železniční stanici s pokladním systémem ARES. Například mezi Děčínem a saskou stanicí Bad Schandau jezdí během každého víkendového dne pět párů speciálních vlaků. Zpáteční jízdenka z Ústí nad Labem do Saska stojí necelých 50 korun. Za tuto částku může český turista v sousedním Sasku využít vlaky s označením S-Bahn (S), Regional-Bahn (RB), Regional Express (RE) a Stadt Experss (SE) od Plavna přes Chemnitz, Drážďany až po Žitavua Zhořelec.

Vedle Děčína lze na víkendovou jízdenku do Saska cestovat přes hraniční stanice Rumburk, Varnsdorf a Hrádek nad Nisou. Uvažuje se i o znovuzprovoznění osobní dopravy na trati mezi německým Barensteinem a Vejprty na Chomutovsku. "Během léta využívají naše víkendové spoje z Bad Schandau směrem k nám turisté z Německa. Čeští občané se do Saska nebo Bavorska vypravují spíše za nákupy. Největší nápor očekáváme v předvánočním období v souvislosti s tradičními německými trhy v Drážďanech a dalších městech," doplnil Matějovský. Do Saska lze cestovat i přes západočeské hraniční železniční přechody v Potůčkách, Kraslicích, nebo Vojtanově. Někteří čeští turisté už podle Matějovského stihli během jednoho dne přejet na českou víkendovou jízdenku ze Saska do Bavorska, kde je systém levných víkendových jízdenek za české koruny rovněž zaveden. Zde jsou cílové stanice Regensbug, Marktredwitz, Pasov nebo Bayreuth nejlépe dostupné z Chebu, Plzně nebo Karlových Varů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist