https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinari-na-jihu-moravy-zrychluji-kvuli-silnemu-desti-sklizen-hroznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinaři na jihu Moravy zrychlují kvůli silnému dešti sklizeň hroznů Aktualizováno

12.9.2024 12:39 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vinaři na jihu Moravy se už od středy snaží kvůli předpovědi silného deště zrychlit sklizeň hroznů. Dnes ještě mají možnost sklízet, v dalších dnech ale hrozí, že do rozmoklých vinohradů nebude možné vjet se stroji. Po vydatných deštích navíc mohou začít bobule praskat a hnít, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů i vinařských sdružení.
 
"Je to jednoznačně katastrofa a mimořádně náročná situace pro všechny vinaře a vinohradníky. Takovéto výkyvy počasí enormně zvyšují náročnost plánování sběru a zpracování hroznů. Vinaři nyní čelí situaci, kdy je jasné, že nestihnou včas posbírat vše a musí se rozhodovat, které odrůdě a které trati dají při sklízení přednost," řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Doplnil, že výhodu budou mít v dalších dnech majitelé vinohradů s kamenitým podložím, odkud voda lépe odtéká, naopak na jílovitých půdách a v kopcovitém terénu nebude možné do vinohradů s těžkými stroji vjet. Nejhorší situace bude tam, kde ještě nemají kompletně zatravněné meziřadí, tedy prostor mezi řádky keřů révy.

"Sklizenou máme přibližně polovinu hroznů, ještě dnes se snažíme sklízet, co stihneme. Tak daleko jsme se sklizní díky dřívějšímu začátku, obvykle je polovina hroznů posbíraná až na konci září," konstatoval ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný.

Podobná situace je také ve vinohradech skupiny Bohemia Sekt. "Snažíme se sklízet co nejrychleji a reagujeme tak pružně, jak to jen lze, přestože to je vzhledem k velkému objemu sklízených hroznů velmi obtížné. Cílem je minimalizovat ztráty, jak naše, tak našich dodavatelů i při zpracování hroznů, což nám umožňuje vysoká kapacita nové zpracovny hroznů v Mikulově. Před příchodem dešťů jsme zvýšili denní příjem hroznů na dvojnásobek," uvedl výrobní ředitel společnosti Bohemia Sekt František Drahonský.

Zatímco větší vinařství, která mají vlastní stroje, mohou dnes do práce nasadit všechny síly, menší vinaři si často drahé stroje navzájem půjčují a podobné možnosti tedy nemají. "Máme štěstí, že jsme se sběrem hodně chvátali a ve vinohradu zbývá asi osm procent všech hroznů. Na dnešek ale kombajn domluvený nemáme, zase až po deštích. Doufám, že pak nezačnou bobule praskat a hnít, ale jsou chráněné postřikem, tak snad to dobře dopadne," poznamenal Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

Jde o další komplikaci pro letošní úrodu hroznů způsobenou počasím. Jarní mrazy lokálně část keřů poškodily, srpnové sucho a horké počasí pokračující až do září pak poznamenalo kondici hroznů, které začaly vysychat a ztrácet objem. Podle předpovědi meteorologů má na jihu Moravy vydatně pršet až do neděle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist