https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinice-grebovka-v-praze-2-bude-mit-novy-system-zavlazovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinice Grébovka v Praze 2 bude mít nový systém zavlažování

26.6.2020 01:20 | PRAHA (ČTK)
Ve vinici Grébovka v Havlíčkových sadech budou instalována podzemní čidla, která umožní efektivní řízené zavlažování. K zavlažování se nově bude používat dešťová voda svedená do plánované retenční nádrže v dolní části parku.
Ve vinici Grébovka v Havlíčkových sadech budou instalována podzemní čidla, která umožní efektivní řízené zavlažování. K zavlažování se nově bude používat dešťová voda svedená do plánované retenční nádrže v dolní části parku.
Foto | Sam Sneddon / Flickr.com
Praha 2 plánuje ve spolupráci s Centrem pro vodu, půdu a krajinu České zemědělské univerzity zefektivnit zavlažování v Havlíčkových sadech. Nový systém bude stát asi pět milionů korun. Bude se i vysazovat zeleň na vybraných místech. Cílem je boj s klimatickou změnou a suchem. Novinářům to řekl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS).
 

"Navrhovaná opatření by mohla významně snížit negativní dopady tzv. tepelného ostrova na obyvatele a zlepšit tak celkově životní prostředí v naší městské části," řekl Vondrášek.

Ve vinici Grébovka v Havlíčkových sadech budou instalována podzemní čidla, která umožní efektivní řízené zavlažování. Vinice jsou zde nyní kropeny vodou z vodovodního řádu, což je podle Vondráška neefektivní. Na projekt byla zpracována studie proveditelnosti, následovat bude příprava zadávací dokumentace.

K zavlažování se nově bude používat dešťová voda svedená do plánované retenční nádrže v dolní části parku. Nádrž bude mít objem asi 25 metrů krychlových a voda z ní se bude používat výhradně na vinicích, uvedl Jan Fabiánek ze společnosti CS-PROJECT. Dodal, že monitorovací systém by měl stát 2,2 milionu korun bez DPH, cena systému na kapkovou závlahu a retenční nádrže je odhadována na 3,1 milionu korun.

V budoucnu by se podle Fabiánka měla stavět i další retenční nádrž u Botiče. Voda z ní by se mohla užívat na zavlažování i dalších částí Havlíčkových sadů. Tento projekt ale ještě nebyl rozpracován, dodal.

V plánu jsou také ozelenění Francouzské a Anglické ulice, umístění vertikálních fasád na domeček u mateřské školy Šumavská či zdí v Havlíčkových sadech, uvedl místostarosta městské části. Výrazně se zvýší i počet míst s pítky či mlhovišti.

Spolupráce mezi městskou částí a Centrem pro vodu, půdu a krajinu České zemědělské univerzity začala podle mluvčí radnice Andrey Zoulové v září roku 2019. Impulsem ke spolupráci byla právě snaha o řešení usychání rostlin ve vinici Grébovka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist