https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/virsky-oblastni-vodovod-vyresi-problemy-brna-s-pitnou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vírský oblastní vodovod vyřeší problémy Brna s pitnou vodou

23.9.2001 10:06 | BRNO (ČIA)
Zásobování kvalitní pitnou přestalo být limitujícím činitelem rozvoje Brna a celého regionu. Letitý problém na několik budoucích desetiletí vyřešil Vírský oblastní vodovod. Investice si za bezmála 13 let výstavby vyžádala přibližně 4,3 miliardy korun. Zahájení provozu vodovodu oznámil v závěru tohoto týdne náměstek brněnského primátora Petr Zbytek.
 

Surová voda z nádrže Vír na Svratce poblíž Bystřice nad Pernštejnem projde nejprve úpravnou vody v obci Švařec. Její další téměř 30 kilometrů dlouhá trasa končí ve vodojemu Čebín, kde se měkčí vírská voda míchá s provzdušněnou vodou z tzv. březovského vodovodu. Propojením vodovodů z obou zdrojů s kapacitním výkonem 1170 litrů za sekundu vznikla podle náměstka vodárenská soustava, která zajistí spolehlivou dodávku kvalitní pitné vody v regionu.

Stavba byla podle slov Zbytka v letech 1988 až 1993 plně hrazena ze státního rozpočtu. V rámci privatizačního procesu ve vodním hospodářství předal stát koncem roku 1993 investorství díla budoucímu vlastníku, to je sdružení měst, obcí a svazku obcí Vírský oblastní vodovod. Na toto sdružení také směřovaly státní dotace. Zhruba třetinu nákladů má ale sdružení postupně státu vrátit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist