https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/visnova-odmita-odvezt-tuny-odpadku-po-technoparty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Višňová odmítá odvézt tuny odpadků po technoparty

1.8.2002 19:16 | VIŠŇOVÁ (ČIA)
Nejméně sto tisíc korun by musela obec Višňová na Liberecku uvolnit ze svého rozpočtu na odvoz obrovských hromad odpadků, které zůstaly po účastnících nepovolené technoparty v obecní části Andělka. ČIA o tom dnes po odjezdu posledních účastníků informovala starostka Višňové Marie Matušková.
 

"Nejprve jsem si myslela, že tam jsou ještě nějaké stany. Jsou to ale pytle odpadků na hromadách. Odvoz jedné tuny stojí 1300 korun. Odmítám platit za něčí nepořádek," řekla Matušková. Odpadky uložené na pozemku podnikatele Petra Wintra začínají zapáchat a nad hromadami pytlů se vznášejí hejna much.

Zákon o obcích umožňuje dát majiteli pozemků, kde se nelegální technoparty Czechtek konala, pokutu do výše jednoho milionu korun. Pokuta je ale podle Matuškové nevymahatelná, protože Winter po svém odsouzení za daňové úniky žije v Německu. "Organizátoři zklamali. Mladí lidé odpadky posbírali a viděla jsem, jak přispívají i na jejich odvoz. Tím to skončilo," konstatovala Matušková a dodala, že úklid veřejných prostranství obec již zajistila.

Nepovolená technoparty začala v Andělce v pátek 26. července. Podle mluvčí liberecké police Vlasty Suchánkové se jí zúčastnilo zhruba 12 tisíc lidí. Obešla se bez vážnějších incidentů. Policisté zkontrolovali přes tisíc vozidel a řešili kolem 360 přestupků. Na pokutách vybrali přes 150 tisíc korun. Podle Suchánkové hrozí organizátorům za porušování hygienických předpisů pokuta až milion korun. Policii se ale organizátora akce nepodařilo odhalit.

Czechtek je ilegální technoparty, jejíž pořadatelé do poslední chvíle tají místo konání. Vloni se uskutečnila v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku a účastnilo se jí také přibližně 12 tisíc lidí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist