https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitez-letosni-architektonicke-souteze-cesky-ostrovni-dum-vsadil-na-fotovoltaiku-a-bateriove-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítěz letošní architektonické soutěže Český ostrovní dům vsadil na fotovoltaiku a bateriové úložiště

10.8.2017 15:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letošním vítězem se stal tým Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně, studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze
Letošním vítězem se stal tým Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně, studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Studentská architektonický soutěž Český ostrovní dům je zaměřena na budovy, které budou díky využití pokročilých technologií schopné fungovat nezávisle na inženýrských sítích. Soutěže se může zúčastnit jakýkoliv student stavebního nebo architektonického oboru ze všech vysokých škol a univerzit v České i Slovenské republice. Do soutěže bylo letos přihlášeno dvacet projektů. Vyhrál projekt, který vsadil na fotovoltaickou elektrárnu a bateriové úložiště. Šest nejlepších projektů je volně k dispozici veřejnosti. Informoval o tom zakladatel soutěže Pavel Podruh.
 

Druhý ročník soutěže oslovil během workshopů více než 350 studentů architektury a stavitelství. A přinesl dvacet propracovaných konceptů hospodárných rodinných domů. Porota z nich vybrala šest nejlepších, díky nimž vypadá budoucnost bydlení o poznání pozitivněji.

Letošním vítězem se stal tým Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně, studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze. Jejich vize šetrněji fungujícího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu zaujala porotu svou podobou, ale i chytře vymyšleným systémem fotovoltaických panelů v kombinaci s domácím bateriovým úložištěm.

„Žádný ze soutěžních projektů nelze brát jako hotovou věc, jedná se vždy o soubor nápadů a možných řešení, což by se pro realizaci muselo výrazně dopracovat. Pro nás je důležité to, co se studenti cestou naučí a co se veřejnost dozví. I proto jsou veškeré projekty v plné podobě ke stažení na webových stránkách soutěže,“ uvádí odborná vedoucí Českého ostrovního domu Jana Hořická.

Projekt Český ostrovní dům vznikl v únoru roku 2016 s cílem urychlovat nástup šetrnějších technologií do běžné české zástavby. Jeho hlavní aktivitou je právě stejnojmenná každoroční studentská architektonická soutěž zaměřená na témata zdrojové soběstačnosti budov. „Elektřina se stále ve velkém vyrábí z uhlí, zažíváme nevídaná období sucha, k tomu všemu skokově roste globální populace. Je proto rozumné a racionální pátrat po lepších možnostech provozu našich budov. Tomuto procesu se snažíme napomáhat tím, že propojujeme mladou generaci architektů a stavařů s inovátory z praxe,“ říká autor projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh.

„Do projektu Český ostrovní dům zapojení studenti jeho prostřednictvím vlastně přináší výzvu našim velmi pečlivě vybraným odborným partnerům. Přinejmenším vítězné projekty už ukázaly, že chemie mezi nimi funguje, a výsledky jejich spolupráce jsou pro všechny osvěžující a užitečné,“ uvažuje Pavel Podruh, který věří, že soutěžní studentské koncepty budou inspirovat širokou veřejnost a zažehnou tak diskuzi o budoucnosti staveb a bydlení obecně.

Další velký projekt Český ostrovní dům čeká v příštím roce. Na jihu Čech by měla být zahájena výstavba dvou prototypních takzvaně ostrovních domů, tedy budov, které budou zcela nezávislé na inženýrských sítích. Kromě jiného budou sloužit jako veřejně přístupná laboratoř nápadů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist