https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitr-ponicil-lesum-cr-asi-150.000-m3-dreva-jde-o-beznou-skodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítr poničil Lesům ČR asi 150 000 m3 dřeva, jde o běžnou škodu

18.2.2022 12:52 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Babette Landmesser / Unsplash
Čtvrteční silný vítr poničil v lesích spravovaných státním podnikem Lesy České republiky (LČR) v celé zemi podle předběžných odhadů asi 150 000 metrů krychlových dřeva. "Škody nejsou plošné, v tomto ročním období nejde o nic mimořádného," řekla ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Návštěvníkům lesů lesníci doporučují obezřetnost, a to i vzhledem k předpovědi meteorologů, podle které bude větrné počasí pokračovat i o víkendu.
 

Větrem poničené dřevo představuje přibližně 1,5 procenta z letos plánované těžby Lesů ČR ve výši 10,2 milionu metrů krychlových. Představuje to asi 150 000 stromů. "Vítr vyvrátil, nalomil nebo zlomil jednotlivé stromy, a to ve všech regionech. Škody budeme moci upřesnit během následujících dní," uvedla mluvčí.

Silný vítr letos ničil v lesích již o posledním lednovém víkendu. Tehdy státní lesníci odhadli škody na poničeném dřevě ve výši kolem 200 000 metrů krychlových dřeva. Finanční ztráty z poničeného dřeva podnik nevyčíslil. Těžba vývratů a zlomených stromů je však náročnější a zpeněžení dřeva je nižší.

Těžba větrem poničeného dřeva spadá do takzvané nahodilé těžby, kam ještě patří těžba dřeva napadeného kůrovcem a jinými přírodními živly. Loni nahodilá těžba u Lesů ČR činila 9,21 milionu metrů krychlových dřeva, tedy 81 procent celkových těžeb. Z toho na kůrovcové těžby loni připadlo 5,54 milionu metrů krychlových.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist